Samsun'da kanser hastalarına nefes egzersizi eğitimi verildi

Samsun'da kanser hastalarına nefes egzersizi eğitimi verildi

VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde Dünya Kanser Günü'nde farkındalık yaratmak amacıyla kemoterapi tedavisi gören hastalara nefes egzersizi eğitimi verildi.

VM Medical Park Samsun Hastanesi'nde gerçekleştirilen etkinlikte kemoterapi tedavisi gören hastalara Yoga Antrenörü Esma Bal tarafından nefes egzersizi eğitimi verildi. Eğitim sonrasında hastalara yulaflı, yoğurtlu ve meyveli, sağlıklı tatlı ikramında bulunuldu. VM Medical Park Hastanesi Medikal Onkoloji hekimleri Prof. Dr. Yasemin Kemal, Doç. Dr. Dilek Erdem, Doç. Dr. Mustafa Karaağaç ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül ise hastalara çiçek takdiminde bulundu.

"Birçok gelişmiş ülkeye göre daha şanslıyız"

Etkinlikte konuşma yapan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kemal Gül, "4 Şubat 2024 Dünya Kanser Günü'nün bu yılki teması, kanser teşhisi ve tedavisinde sunulan hizmetlere erişimde dünyada birçok ülkede insanlar arasındaki eşitsizliğe dikkati çekmek olmuştur. Maalesef birçok gelişmiş ülkede sosyo-ekonomik olarak düşük gelir grubunda olan kanser hastalarının teşhis ve tedaviye erişmelerinde yüksek gelir grubuna kıyasla büyük eşitsizlikler vardır. Ülkemizin bu bakımdan çok  daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz. Gerek kamu hastaneleri gerekse özel hastanelerde, sosyoekonomik olarak toplumun bütün gelir katmanlarında olan kanser hastaları neredeyse eşit düzeyde teşhis  ve tedavi olanaklarından yararlanmaktadır. Türkiye,  birçok gelişmiş ülkeye göre kanser tedavisine erişmede daha şanslı durumdadır. Kanser teşhisi ve tedavisi süreci zor, uzun soluklu, yüksek maliyetli ve meşakkatli bir süreçtir. Bu yüzden ülkelerin vatandaşlarına sunduğu kanser tedavisine erişimdeki adaletsizliklere dikkat çekmek, fakir ülkelerdeki kanser tedavi olanaklarının zengin ülkelere karşılaştırıldığında ne kadar yetersiz olduğunu gündemde tutmak ve bu eşitsizliklerin giderilmesi konusunda dünyadaki güçlü ve zengin ülkelere etkili bir mesaj vermek istedik" diye konuştu.

Samsun'da kanser hastalarına nefes egzersizi eğitimi verildi

"Doğru nefes alma teknikleri uygulanabilir"

Yoga Antrenörü Esma Bal, "Kemoterapi süreci, hastalar için fiziksel ve zihinsel açıdan zorlu olabilir. Doğru nefes alma teknikleri, bu süreçte hastalara yardımcı olabilir ve onları dengede tutabilir. Kemoterapi hastaları, tedavi sırasında bazı yan etkilerle karşılaşabilirler. Bu yan etkiler arasında solunum zorluğu, nefes darlığı, huzursuzluk, stres veya kaygı gibi durumlar yer alabilir. Doğru nefes alma teknikleri kullanarak, hastalar bu belirtileri hafifletebilir ve rahatlama sağlayabilir. Bireysel olarak veya nefes terapisti uzmanının rehberliğinde doğru nefes tekniği çalışmaları yapmak, hastaların daha planlı bir süreç yönetmelerine yardımcı olabilir. Nefes terapisti, hastanın bireysel ihtiyaçlarına göre uygun teknikleri öğretebilir ve hastanın bu teknikleri doğru bir şekilde uygulamasını sağlayabilir" dedi.

Samsun'da kanser hastalarına nefes egzersizi eğitimi verildi

"Rahatlama sağlayabilir"

Doğru nefes almanın stresi azaltabileceğini sözlerine ekleyen Bal, "Rahatlama sağlayabilir ve genel olarak zihinsel ve fiziksel dengede kalmanıza yardımcı olabilir. Ancak, kemoterapi hastaları için her durum farklı olabileceğinden, öncelikle bir hekime danışması her zaman en iyisidir. Hekim hastanın durumunu değerlendirebilir ve gerekmesi halinde uygun nefes tekniklerini önererek hastanın daha iyi hissetmesine yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER