Cemil Deveci hukuken başka bir partiden aday olabilir mi?

Cemil Deveci hukuken başka bir partiden aday olabilir mi?

CHP'de Atakum Belediye Başkan Adayı belirlenmesi için eğilim yoklaması yani ön seçim yapılmıştı. Bu durum Cemil Deveci'nin İYİ Parti'ye geçişinde hukuki bir engel doğurur mu?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimlerinde Samsun'un İlkadım ve Atakum ilçelerinde belediye başkan adaylarını belirlemek üzere 10 Ocak 2024 tarihinde Parti Meclisi'nde karar aldı.

Alınan karar doğrultusunda İlkadım ve Atakum ilçelerinde eğilim yoklaması gerçekleştirildi. Atakum'da yaklaşık 3 bin 900, İlkadım'da ise 3 bin 800 üyenin oy kullanacağı ön seçimde, Atakum'da 2 bin 572 üye, İlkadım'da ise bin 159 üye oy kullandı.

Atakum'da eğilim yoklamasında CHP Atakum Belediye Başkan aday adaylarından mevcut belediye başkanı Cemil Deveci'nin yanı sıra, Serhat Türkel, Turgay Özçelik, Murat Erkan, Bayram Çelik ve Ahmet Cengiz , İlkadım ilçesinde ön seçimde ise belediye başkan adayları Sefa Aşar, Bayram Erişgin, Ömer Hakan Muğlalı ve Murat Şenel için partililer oy kullandı.

Atakum ilçesinde yapılan önseçimde, Turgay Özçelik 587, Bayram Çelik 445, Cemil Deveci 341, Murat Erkan 329, Ahmet Cengiz ise 5 oy aldı. Serhat Türkel 865 oy alarak CHP'nin Atakum Belediye Başkan Adayı oldu. Ancak bu durum mevcut Belediye Başkanı Cemil Deveci'nin İYİ Parti'nin adayı olacağı yönündeki iddiaları ortaya çıkardı. Bu iddiaların ortaya çıkmasında şüphesiz Cemil Deveci'nin tavrının da etkisi büyük.

Cemil Deveci hukuken başka bir partiden aday olabilir mi?

Ancak, Deveci'ye kötü haber yargıdan gelebilir. Siyasi Partiler Kanunu'nun 40/3.maddesine göre, "Bir kimse, bir partiden önseçim veya merkez adaylığı yoklamasına katıldıktan sonra başka bir partiden merkez adayı gösterilemez ve partisinden istifa etmedikçe bağımsız aday olamaz." Eğer CHP'nin Atakum'da gerçekleştirdiği önseçim İl, İlçe Seçim Kurulu'nun yönetim ve denetimi altında yapılmış ise  bu bağlayıcı yasal hükme göre Cemil Deveci'nin bir başka partidenin adayı olarak seçime girmesi mümkün gözükmüyor. Bu durumda aday olabilmesi için partisinden istifa etmesi ve bağımsız aday olması halinde ancak seçimlere girebiliyor. Bildiğimiz kadarıyla CHP'nin önseçimi seçim kurullarının yönetim ve denetiminde yapılmadı. Buna rağmen CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, önseçim sonuçlarını tutanak ile seçim kuruluna sunarak kaydettirdi. Seçim kurulları yönetim ve denetimi halinde yapılmadığı halde partinin kendi içinde gerçekleştirdiği önseçimin ?ki, buna önseçim yerine eğilim yoklaması demek daha doğru olabilir- tutanaklarının seçim kuruluna sunulmuş olmasının yasanın aradığı seçim kurullarının yönetim ve denetimi altında yapılan önseçim koşulunu karşılayıp karşılamadığına da şüphesiz ilgili seçim kurulları karar verecek.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER