Cemil Deveci işten attı tazminatlar belediyeye yük mü olacak?

Cemil Deveci işten attı tazminatlar belediyeye yük mü olacak?

Ön seçimlerde 4'üncü çıkan Cemil Deveci, CHP tarafından tekrar Atakum Belediye Başkan adayı olarak gösterilmemesi üzerine belediyede işçi kıyımına gitti.

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci CHP'nin önseçim engeline takılarak tekrar aday gösterilmedi. 6 adayın yarıştığı önseçimde Deveci, sandıktan 4'üncü çıkabildi. Deveci'nin 4'üncü çıkması üzerine, CHP Genel Merkezi ön seçimden 1'inci çıkan Serhat Türkel'i aday yaptı. CHP tarafından tekrar aday gösterilmeyen Deveci, 18 belediye çalışanını işten çıkardı. Deveci'nin işten çıkardığı isimlerin ön seçimde kendisine destek vermeyen delege veya delege yakını olduğu ileri sürülüyor. Deveci'nin ön seçimden çıkamamasının cezasını belediye işçilerinden çıkarmasının yanı sıra işin bir de tazminat boyutu ortaya çıkacak.

Seçimlere 2 ay kala kışın ortasında işsiz kalan 18 işçinin kod 4 ile çıkarıldıkları görülürken işçilerin işe iade davalarını rahatlıkla kazanabilmeleri ve belediyeden hem işsiz kaldıkları ayların hem de tazminatlarını alabilmeleri mümkün gözüküyor.   Bu kod 'Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshi' olarak geçiyor.  Kısaca belirsiz süreli iş sözleşmesi işveren tarafından feshediliyor ve haklı bir neden bildirilmiyorsa bu kod seçilir. İşsiz kalan işçilerin tazminatlarını almaları hukuken mümkün. Tazminat ve diğer haklarını mahkeme yoluyla geri alacak olan işçiler Cemil Deveci'den sonra göreve gelecek başkan için ve belediye bütçesi için bir yük oluşturacak.

HUKUKTAN CEMİL DEVECİ'YE KÖTÜ HABER GELEBİLİR

Ancak bu keyfi işten çıkartma sonucunda doğacak külfet Cemil Deveci'ye zimmet olarak da çıkabilir. Çünkü hukukçulara göre işçiler, iş hukukuna, iş aktine ve toplu iş sözleşmesine aykırı bir eylemleri nedeniyle değil işveren belediyenin başkanına üyesi oldukları siyasi partide siyaseten destek vermedikleri için işten çıkarılıyorlar. Kendileriyle görüştüğümüz hukukçuların yorumuna göre, işçilerin işten çıkarılmasına ilişkin işlemin, belediye başkanı Cemil Deveci'den kaynaklı keyfi bir uygulama olduğu gözönüne alındığında sözü edilen işçiler yasal yollardan yeniden işe başlayıp hakettikleri tazminatı belediyeden aldıktan sonra belediyenin, keyfi uygulaması nedeniyle belediyenin zarara uğramasına sebebiyet veren bugünün başkanı Cemil Deveci'ye rücu ederek belediyenin zararının tazminini kendisinden talep edebilirler.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER