Köpüklü Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Köpüklü Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?

Evlerde, iş yerlerinde, depolama alanlarında ve endüstriyel tesislerde görülen yangınlar hem can hem de mal kaybına neden olan afetler arasında yer alır.

İhmal ya da kaza nedeniyle gerçekleşen yangınlar, alınabilecek basit önlemler ile engellenebilir. Yangın söndürme sistemleri ya da diğer adlarıyla yangın güvenlik sistemleri, yangına karşı alınabilecek önlemlerin başında gelir.Köpüklü söndürme sistemi bu doğrultuda tercih edilebilecek pek çok sistemden biridir.

Köpüklü yangın söndürme sistemleri için protein bazlı, sentetik bazlı, film oluşturucu, alkole dayanımlı köpük türleri kullanılır. Korunması gereken alanda sensörler tarafından yangın tespiti yapılmasıyla birlikte; nozullar, köpük yapıcılar ya da köpük monitörleri gibi çeşitli köpük depolama vasıtalarından biri kullanılarak ortama büyük oranda köpük boşaltılır. Köpük püskürtme işlemi, çoğu zaman basınçlı su eşliğinde gerçekleşir.Köpüklü söndürme sistemi içerisinde yer alan köpükler, yangın yüzeyini bir battaniye gibi kapatır. Alevlerin oksijen ile temasını keserek yangının ilerleyişini engeller.

Köpüklü Yangın Söndürme Sistemlerinin Yararları

Sprinkler sistemi gibi köpüklü yangın söndürme sistemleri de kullanım alanlarına çeşitli yararlar sağlar. Bu yararlardan bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkün:

  • Köpüklü yangın söndürme sistemleri, yangın esnasında otomatik olarak aktif hale gelir. Bu da yangın güvenliği için insana duyulan gereksinimi ortadan kaldırır. Korunması gereken alana yerleştirilen sensörler, yangını daha ilk anda tespit ederek köpük boşaltımı sağlar.
  • Köpük bazlı yangın söndürme sistemlerinde, köpük ortama homojen olarak dağıtılır. Koruma alanına belirli aralıklarla yerleştirilen basınçlı köpük tankları, yangın esnasında aynı anda devreye girer. Böylelikle yangının yayılmasının da önüne geçilmiş olur.
  • Yanıcı ya da patlayıcı maddelerin üretildiği ya da depolandığı alanlarda en iyi güvenliği köpüklü söndürme sistemleri sağlar. Yanıcı maddelerin yüzeyini tamamen kaplayan köpükler, yangının diğer tanklara ya da hangarlara ulaşmasını engeller. Ayrıca bir noktada saçılan zararlı maddenin, diğer tetikleyiciler ile buluşarak yangına ve patlamaya neden olması da köpükler sayesinde önlenir.

Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?

Köpüklü yangın söndürme sistemlerinin sağlamış olduğu yararlar, bu sistemin kullanım alanlarının sürekli genişlemesini de beraberinde getiriyor. Tüm yangın türlerinde gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek olan bu sisteme, yanıcı ve patlayıcı maddelerin olduğu alanlarda daha fazla rastlanır. ÖzellikleFM200 gibi gazlı söndürme sistemlerinin yetersiz kaldığı alanlarda, köpüklü söndürme sistemi ile tam koruma sağlanabilir. Bu sistemin yaygın olarak kullanıldığı bazı alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yat limanları
  • Tersaneler
  • İskeleler
  • Petrol rafinerileri
  • Yanıcı-parlayıcı madde depoları
  • Yakıt yükleme merkezi
  • Yakıt boşaltma merkezi
  • Hangarlar
  • Depolar
  • Havalimanları

Evenos Köpüklü Yangın Söndürme Sistemleri ile Güvende Kalın 

Köpüklü söndürme sistemi yukarıda bahsedilen alanlarda ve yanma/patlama tehlikesinin yüksek olduğu diğer alanlarda en iyi güvenliği sağlar. Ancak sistemin güvenliğinden tam olarak emin olabilmek için, kurulumu yapan firmanın da iyi seçilmesi gerekir. Her ne kadar günümüzde yangın söndürme sistemlerinin kurulumunu yapan pek çok firma olsa da bunların hepsinin aynı kalite standartlarında hizmet sunduğundan söz edebilmek olanaksız. Kurulduğu günden beri partnerleri için en iyi yangın koruma standardını sağlamayı hedefleyen Evenos, bu doğrultuda gönül rahatlığı ile tercih edilebilecek firmalar arasında. Sektörünün öncülerinden olanEvenos; köpüklü sistemlerin yanı sıra sulu ve gazlı söndürme sistemlerinde de oldukça iddialı. Siz de yanma/patlama riski yüksek olan tesisleriniz ya da depolarınız için Evenos'u tercih edebilir, yangına karşı can ve mal güvenliğinizi maksimize edebilirsiniz.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER