Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi! 'Samsun - Sarp Demiryolu projesi için çalışmalar başladı'

Bakan Uraloğlu müjdeyi verdi! 'Samsun - Sarp Demiryolu projesi için çalışmalar başladı'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı bir televizyon programında Samsun - Sarp Demiryolu projesi çalışmalarının başlatıldığını söyledi.

Bakan Uraloğlu'nun NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalardan satırbaşları şöyle:

(İsrail'in Gazze saldırıları) Çin'den başlayıp bütün Avrupa'ya, Akdeniz havzasına giden bütün yolları etkiliyor. Mutlaka alternatifleri geliştirmemiz lazım. Süveyş Kanalı'ndan gelen gemiler, Yemen'deki tehditten dolayı Ümit Burnu'ndan dolaşma kararı aldı. Süre iki katına çıktı. Konteyner maliyetleri 3 kata kadar artmış oldu.

Alternatif güzergahlar önemli, bu anlamda bizim yaptığımız çalışmalar var. Bizim planladığımız, uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Basra Körfezi'nde inşası devam eden Faw Limanı? Oradan başlayıp yaklaşık 1200 kilometrelik bir demiryolu ve karayolu projesi var. Birinci derecede Irak hükümeti tarafından yürütülüyor. Nusaybin, Gaziantep, Konya ve İstanbul üzerinden Berlin'e kadar uzanabilecek demiryolu hattı? Proje bitme aşamasında. Irak'la görüşüyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar'ın da sürece dahil olması söz konusu. Bugün orayı bitirmiş olsaydık, Süveyş Kanalı'ndaki risk dünyanın gündemine gelmeyecekti. 2024 yılında inşallah, inşaatına başlarız diye düşünüyoruz.

Zengezur Koridoru, Uzak Doğu'dan başlayıp Kazakistan üzerinden gelip Azerbaycan'dan Gürcistan ve Türkiye'ye uzanan bir güzergah? Kapasitesi 1 milyon ton/yıl şeklinde? Bu Türkiye'nin Türk dünyasına bağlantısını sağlayabilecek bir hat. Kalkınma Yolu ve Zengezur'da enerji nakil hatları olacak, iletişim hatları olacak. Azerbaycan tarafı hızlı bir şekilde devam ediyor. Çalışmaları Ermenistan sınırına kadar bağlayacak. Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ın da yaptığı açıklamalar var.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER