Mübadillerdeki Karanfil kaosunun sırrı çözüldü!

Mübadillerdeki Karanfil kaosunun sırrı çözüldü!

Samsun Mübadele Derneğinin yirmi yıldır düzenlemekte olduğu geleneksel denize karanfil bırakma töreninden bir gün önce Samsunlu Fotoğraf Sanatçısı Hasan Aktürk'ün aynı noktadan denize karanfil bırakma etkinliği yapması, protokol mensupları ve mübadil camiasında şaşkınlıkla karşılandı.

Türkiye'nin öncü mübadil derneklerinden birisi olan Samsun Mübadele Derneği, her yıl geleneksel olarak Mübadele Sözleşmesinin yıl dönümlerinde denize karanfil bırakma töreni düzenliyor.

Bu yılki tören, 28 Ocak Pazar günü saat 14:00'da her zaman olduğu gibi Yabancılar Pazarı yanındaki Tütün İskelesinde, Bandırma Vapurunda yapılacak.

Etkinlikle ilgili hazırlıklar Samsun Mübadele Derneği tarafından yürütülürken Hasan Aktürk isimli bir fotoğrafçının aynı noktada benzer bir tören tertip ettiği anlaşılınca küçük çaplı bir kargaşa ortaya çıktı.

Protokol mensuplarının yanı sıra bazı mübadil vatandaşlarda da şaşkınlıkla karşılanan durum, camiada "bölünüyor muyuz?" ya da "provokasyon mu yapılıyor?" gibi endişelere yol açtı.

Ancak kargaşanın sebebi kısa bir süre sonra anlaşıldı. Adı geçen fotoğrafçının internetten bulduğu tarihi fotoğrafları Ankara'daki bir sponsora bastırdığı ve bunlar için açacağı serginin programını zenginleştirmek düşüncesiyle kendi başına ikinci bir karanfil töreni programladığı ortaya çıktı.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Samsun Mübadele Derneği başkanı Kadir Tatar, "İlk duyduğumuzda biz de şaşırdık. Biz bu törenleri uzun yıllardır, Mübadele Anlaşmasının yıldönümüne en yakın Pazar günü hep aynı yerde yapıyoruz. Dahası bunu Türkiye genelindeki mübadil dernekleriyle ortaklaşa planlıyoruz. Bu sene davetiyeleri gönderdiğimiz Protokol Mensuplarından bize geri dönüşler olunca benzer içerikli bir etkinliğin daha planlandığını öğrendik. Doğrusu biz de şaşırdık." dedi.

Kadir Tatar sözlerine şöyle devam etti: "Araştırınca, Samsunlu bir sivil toplum örgütü başkanı arkadaşımızın da bu ikinci etkinliği paylaştığını fark ettik. Sorunca bizim de haberimiz yok, elimize böyle bir görsel geçince paylaştık cevabını verdi. Bu ikinci etkinliğin Samsun'da kurumsal bir sahibi anladığımız kadarıyla yok."

Başkan Kadir Tatar, "Öyle anlaşılıyor ki bir fotoğrafçı arkadaş, temin ettiği bir takım eski fotoğrafları Ankara'da bulduğu bir sponsora bastırmış. Bir sergi açmak istemiş. Etkinliği zenginleştirmek için de kendince böyle bir tekrara düşmüş. Tabii etkinlikler, İstanbul'da Lozan Mübadilleri Vakfı tarafından ülke genelinde düzenleniyor, biz de yıllardır bu törenin Samsun ayağını gerçekleştiriyoruz. Bunların belli bir ciddiyetle yapılması, kişiselleştirilmemesi, siyasete malzeme edilmemesi gerekir." dedi.

Samsun Mübadele Derneği'nin geleneksel denize karanfil bırakma töreni, bu sene 28 Ocak 2024 günü saat 14:00'da Kurtuluş Yolu, Tütün İskelesinin sonunda, Yabancılar Pazarı yanındaki Bandırma Vapurunda gerçekleştirilecek. Başkan Kadir Tatar, tüm mübadilleri ve mübadil dostlarını bu etkinliğe davet ettiklerini sözlerine ekledi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER