Araç Sahipleri 2024'te Dolaylı Yoldan Karbon Vergisi ile Karşı Karşıya Kalabilir

Araç Sahipleri 2024'te Dolaylı Yoldan Karbon Vergisi ile Karşı Karşıya Kalabilir

Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın Orta Vadeli Programı'nda yer alan Yeşil Dönüşüm detayı dolaylı yollarla araç sahipleri de etkileyebilir.

Küresel iklim değişikliği sorunu nedeniyle, dünya genelinde düşük karbonlu ekonomiye geçiş giderek daha fazla önem kazanıyor.

Avrupa Birliği (AB), enerji krizinin küresel etkileri karşısında önceliklerini yeniden belirlemiş durumda. 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda, iklim değişikliğiyle mücadelede yeni bir yapısal dönüşüm perspektifi benimsenmekte.

Açıklanan Orta Vadeli Program'da konuyu ilişkin şu ifadelere yer verildi.

  • 'AB'nin Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasına (SKDM) geçiş dönemi iyi değerlendirilerek SKDM'den hızlı etkilenecek sektörler için en düşük maliyetle emisyon azaltımına yönelik politikalar hayata geçirilecektir. 

  • SKDM'ye uyum kapsamında etkin işleyen Ulusal Emisyon Ticaret Sistemi geliştirilecek, mevcut vergilerin karbon vergisine dönüştürülmesi konusunda Türk Vergi Sistemi gözden geçirilecek ve karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yol açacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir.'

EN ÇOK OKUNAN HABERLER