Samsunsonhaber'de gündem: Genel Sağlık Sigortası

Samsunsonhaber'de gündem: Genel Sağlık Sigortası

Toplumsal yaşamı ilgilendiren konulara eleştirel yaklaşım tarzı ve yorumları ile gündem olan Yusuf Demircioğlu'nun konuğu Sosyal Güvenlik Uzmanı Hakan Alkan oldu.

Yusuf Demircioğlu'nun sorularını yanıtlayan Sosyal Güvenlik Uzmanı Hakan Alkan,  Genel Sağlık Sigortası GSS'nin yanı sıra merak edilen birçok konuda da açıklamalarda bulundu. 

Çalışan ve emekli maaşı arasındaki makasın bir dönem kapanacak seviyeye kadar geldiğini belirten Hakan Alkan, "Bu nedenle insanlar rahatlıkla emekli olabiliyorlardı. Ancak bu dönemde emekli ikramiyelerinin düşük olması, çalışan ve emekli maaşı arasındaki farkın çok fazla olması gibi durumlar insanların emekli olma arzularını engellemektedir. Örneğin SGK'da çalışan bir kişi emekli olup işine devam edebilirken, memur bir kimse için bu durum mümkün değildir" dedi.

Genel Sağlık Sigortası hakkında bilgi veren Hakan Alkan, "Genel sağlık sigortası 2012 yılının başında zorunlu olarak uygulanmaya başlandı. Öncesinde isteğe bağlı olarak insanlar tercih edebiliyordu. Bu sigorta herhangi bir sigortalılık durumu olmayan kişilerin, herhangi bir emeklilik durumu olmayan kişilerin veya çocuğundan, eşinden, anne ve babasından bakımı olmayan kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanması için sadece sağlık primi yatırmasıdır. Bu sağlık sigortası şeklinin eskiden gelir durumuna göre birkaç kademesi vardı. Sonradan bu kademeden vaz geçildi. Güncel olan sisteme göre, hane içindeki gelir eğer bürüt asgari ücretin üçte birinden düşük olduğunda devlet tarafından kişiler yeşil kart dediğimiz, pirimi devlet tarafından ödenenler kapsamına alınmaktadır" diye konuştu.

Gelir tespitinin nasıl yapıldığı hakkında bilgi veren Hakan Alkan, Genel Sağlım Sigortası borcu olanların sağlıktan faydalanıp faydalanmayacakları, GSS başvurularının nasıl yapıldığı, vergi afları ile GSS ile Yeşil Kart arasındaki farkın ne olduğu gibi konular için de açıklamalarda bulundu.  

EN ÇOK OKUNAN HABERLER