Samsun tarımda kan kaybediyor

Samsun tarımda kan kaybediyor

Verimli ovaları ve bereketli toprakları ile yüzyıllardır dünyanın gözdesi durumundaki Türkiye'nin son yıllarda tarımsal üretimde geriye gitti gerçeği sayısal verilerle de ortaya çıkıyor. Birçok ilde üretimin giderek düştüğü Türkiye'de özellikle iki değerli tarım ovasına sahip olan Samsun'un da bundan nasibini aldığı belirtiliyor.

Ülkemizde tarımda artan maliyetlerle beraber birçok çiftçinin iş yapamaz duruma geldiği ve kalanların ise borç içinde üretim yapmaya çalıştığı gerçeği son yıllarda gündemdeki sıcaklığını koruyor. Öte yandan durmadan artan döviz kurları çiftçinin başta enerji olmak üzere maliyetlerini katlamaya devam ederken ortaya çıkan sonuç, Türk tarımına sekte vurmaya devam ederken, Samsun ve tarımsal üretimde önde olan birçok ilin tarımsal katma değerdeki paylarının hızla düşmesi dikkat çekiyor.

Samsun da düşüyor!

Çarşamba ve Bafra Ovalarının tarımsal üretimde üretim değerleri ve ürünlerin ortalama verimleri bugüne kadar ülke ortalamasının üzerinde olmasına rağmen, Samsun'da da tarımın kan kaybettiği ifade ediliyor.

Samsun tarımda kan kaybediyor

Yapılan değerlendirmelere göre; Tarımın milli gelirdeki payının, AK Parti hükümetleri döneminde 3 puan gerilediği ve 2004'te % 9.3 olan payın 2022'de % 6,5'a indiği paylaşılıyor.

Tarımda güç kaybeden başlıca bölgeler ise şu şekilde ifade ediliyor: Manisa, Aydın, Samsun, Bursa, Hatay, Kayseri, Tekirdağ alt bölgeleri.

Görece pay alanların başını ise, Konya-Karaman % 7.5 pay alışla çekiyor.

İşte Samsun ve diğer illerin tarımsal katma değerdeki payları:  

Samsun tarımda kan kaybediyor

EN ÇOK OKUNAN HABERLER