Elektronik sigaralarda uyuşturucu tehlikesi

Elektronik sigaralarda uyuşturucu tehlikesi

Bazı elektronik sigaraların kartuşlarının kullanıcı tarafından da değişimi olabilmekte bu durumda da, kartuşun içine başka bağımlılık yapıcı maddelerin de konulması imkânı verdiğinden ciddi bir tehlike oluşturuyor. Son dönemlerde ise elektronik sigara kullananların birçoğu bu yöntem ile kartuşun içine uyuşturucu madde koyduğu bilgisine ulaşıldı.

Elektronik sigaralarda uyuşturucu tehlikesi

Bazı elektronik sigaraların kartuşlarının kullanıcı tarafından da değişimi olabilmekte bu durumda da, kartuşun içine başka bağımlılık yapıcı maddelerin de konulması imkânı verdiğinden ciddi bir tehlike oluşturuyor. Bazı elektronik sigara kullanıcılarının bu yöntem ile kartuşun içine uyuşturucu madde koyduğu bilgisine ulaşıldı.

Elektronik sigara güvenli değil

Son dönemlerde sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu iddiasıyla elektronik sigaranın kullanımı oldukça yaygınlaştı. Elektronik sigaranın bağımlılık yapıcı bir tütün ürünü olduğunu, içerisinde kanserojen madde barındırdığını belirten uzmanlar elektronik sigaranın zehir saçtığını vurguluyor.
Türkiye'de ve dünyada uyuşturucu madde, tütün ve alkol bağımlılığı hızla artıyor. Bununla birlikte maddeye başlama yaş oranları ise gittikçe düşüyor. İnsanlık için büyük bir risk olan 'bağımlılık' denince ilk akla gelen madde bağımlılığı olsa da Dünya Sağlık Örgütü ölüm ve hastalıkların nedeninin ilk sırasında sigara olduğunu söylüyor.
Tütün ürünlerinin kullanımını azaltmak için ise çeşitli tedavi yöntemleri ve ilaç geliştiriliyor. Uzmanlar bu ilaçların ekonomik çıkarla üretildiğini ve hiçbir tıbbi uzmanlık onayının alınmadığını ve bunlardan birinin de elektronik sigara olduğunu belirtiyor.

Elektronik sigara güvenli olmayan, kullanıcıya taşıyıcı aerosol bir sistem içinde nikotinli veya nikotinsiz buhar sunan elektronik bir alettir. Son dönemlerde sigarayı bırakmaya yardımcı olduğu iddiasıyla elektronik sigara kullanımı oldukça yaygınlaştı. Elektronik sigara insanlara söylenildiği gibi sigarayı bırakmaya yardımcı bir alet değil, nargile, puro gibi bir tütün ürünü. Ayrıca uzmanlar bu ürünün tütün endüstrisi tarafından üretildiğini söylüyor.
Uzmanlar, elektronik sigara kullananların sigara ve diğer tütün ürünlerine geçişi daha kolay olduğunu belirtiyor. Elektronik sigara batarya, püskürteç ve nikotin içeren bir kartuş olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Kartuş içindeki nikotin miktarı değişebiliyor. Ama üreticiler kullanımı sürekli hale getirmek için kartuş içindeki nikotin miktarını artırıyor. Ayrıca kartuş içindeki sıvının deri ile temas etmesi özellikle çocuk, hamile, emziren kadınlar ve yaşlılar için ciddi bir tehlikeye yol açıyor.


Elektronik sigara yasak olmasına rağmen 'serbest'!

Elektronik sigara Türkiye'de üretimi ve yasak olmasına rağmen kaçak yollardan, bazı elektronik market ya da internet üzerinden gayri resmi şekilde ruhsatsız temin edilebiliyor. Hal bu durumdayken denetimler ve standartları ise yetersiz.

Dilşah Hilal Atmaca 

EN ÇOK OKUNAN HABERLER