Araçlar için kış bakımı uyarısı: '400 liralık antifriz, büyük masrafların önüne geçebilir'

Araçlar için kış bakımı uyarısı: '400 liralık antifriz, büyük masrafların önüne geçebilir'

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte araçlara yapılması gereken bazı bakımlar yapılamadığı takdirde, ciddi hasarların ve maliyetlerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Ustalar, 400 liralık antifrizin 150 bin liralara ulaşan masrafı engellediğini belirtiyor.


Türkiye'de yaklaşık 27 milyon trafiğe kayıtlı araç sayısı gün geçtikçe artarken, araçların bakımları ciddi önem arz ediyor. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte uzmanlar araç sahiplerine önemli uyarılar yapıyor. Kışlık bakım yaptırmak isteyenler sanayide yoğunluk oluşturuyor. Soğuk havaların etkisiyle araçların motor soğutma sisteminin donmasını engelleyen antifriz, kış aylarında araçlar için adeta hayati önem taşıyor. Ustalar, ortalama 400 liralık antifriz ile kış aylarında 150 bin liraya kadar ulaşabilen masrafların önüne geçildiğini belirtiyor.

'Sadece kışın değil, yazın da hayati önem taşıyor'
Oto sanayide mekanik ustası Zafer Yıldız, antifrizin yaz ve kış aylarında kullanılması gerektiğini söyledi. Yazın soğutmada, kışın ise soğutmada antifrizin önemli olduğunu kaydeden Yıldız, 'Aynı zamanda şekerli bir madde olduğu için aracın motor içerisi korozyona uğramaz. Bu nedenle araçlarda yaz ve kış aylarında antifriz kullanmak gerekir' diye konuştu.

'Masraf 150 bin liraya kadar ulaşabilir'
Antifriz kullanılmayan araçlarda eksi sıcaklıklarda oluşacak donmaların büyük hasarlara yol açabileceğini ifade eden Yıldız, 'Bu durumda motor bloğu yarılabiliyor. Bu da motorun komple rektifiye olmasına neden olabilir. Motor yenileme masrafları 100-150 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. Antifriz değişimi ise işçilikle birlikte 400 TL'ye bitiyor. Bu kadar az bir ara için ciddi masraflar etmeye gerek yok' ifadelerine yer verdi.
Araçlarına kışlık bakım yaptıran vatandaşlar ise, kar lastiği kadar kışlık bakımların da hayati önem taşıdığını, sürücülerin bu bakımları ihmal etmemesi gerektiğini belirtti.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER