Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Yıldıran: 'Yargının temeli bağımsızlıktır'

Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Yıldıran: 'Yargının temeli bağımsızlıktır'

Yargıtay'ın AYM kararının Türk hukuk tarihinde kara bir leke olduğunu belirten Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran yargının hakeme değil, bağımsızlığa ihtiyacı olduğunu söyledi.


Türkiye'de yargının bağımsızlığı konusunda şüphelerin yaşandığını dile getiren Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, "Yargının temeli bağımsızlıktır. Ancak ülkemizde yargının bağımsızlığı konusunda maalesef istenen düzeyde değiliz" diye konuştu.

"Alt mahkemeler üst mahkemelerin kararlarına uyarlar!"

Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararından sonra tahliye işleme gerçekleştirilip, infazın durdurulması sürecinin çok yanlış ilerlediğine dikkati çeken Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, "13. Ceza Mahkemesi bu konuda görevini yerine getirmeliydi. Çünkü alt mahkemeler üst mahkemelerinin kararlarına uyarlar. AYM kararlarına uymamak gibi bir şey olamaz. Türkiye hukuk tarihinde bir mahkeme çıktı ve AYM kararına uymadığını açıkladı. Ve daha da ileriye giderek TBMM'den Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesini istedi. Bu son derece tehlikeli bir süreç olarak tarihe geçti" şeklinde konuştu.


AYM'nin elinde 130 bin hak ihlali dosyası var


Yargıtay tarafından alınan kararın anayasal düzene karşı bir darbe niteliği taşıdığını vurgulayan Başkan Yıldıran, "AYM norm denetimleri ile birlikte birçok hak ihlali kararı da vermektedir. Ancak alışık olmadığımız biçimde dosya Yargıtay'a giderce, büyük bir problem ve kriz ile karşı karşıya kaldık. Yargıtay'ın yapmış olduğu hareket, Anayasal düzene karşı yapılmış bir darbedir. Bu sorunun çözüme kavuşturulamaması bizi vahim sonuçlara götürür. Hak ihlallerinin bu kadar çok olması mahkemeler açısından bu vahim bir tablodur. Çünkü bir toplumda hukuka güven yoksa bunun ekonomik, sosyal, kültürel ve daha pek çok yönden olumsuz sonuçları ile mücadele etmek durumunda kalırız.


Başkan Yıldıran, AYM kapatılsın sözlerinin de, çok tehlikeli bir söylem olduğunu ve yargının bu düğümü kendisi çözmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER