'Zatürre salgınında ölüm riski artıyor'

'Zatürre salgınında ölüm riski artıyor'

Herkesin ölüme yol açabilen zatürre hastalığı için risk altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şevket Özkaya, 'Vücudumuza solunum yoluyla giren bakteri ve mikroorganizmaları, onlar bizi hasta etmeden vücudumuzun bağışıklığı ile temizliyoruz. Ama bağışıklık sistemimiz zayıfladığı bir anda bu bakteri ve mikroorganizmalar bizi hasta ediyor' dedi.

Covid-19 sonrası halkın korkulu rüyası hale gelen zatürrenin hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonları neden olan bir hastalık olduğunu vurgulayan VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği'nden Prof. Dr. Şevket Özkaya, 12 Kasım Zatürre Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

"Grip sonrası zatürre salgınları görülmeye başlandı"

Uzamış grip ve öksürük ile seyreden hastaların akciğer çekimlerinde gözden kaçabilen ama daha ayrıntılı incelemelerde akciğerde Covid-19'un ilk zamanlarındaki buzlu cam alanlarının görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Özkaya, "Bu tablo viral pnomoniyi (zatürre) desteklemekte birlikte çok sayıda hastamızın ayrıntılı çekilen filmlerinde zatürre alanlarını görüyoruz. Her grip ve viral hastalık sonrasında toplumda sayıları hızla artan zatürre salgınları görmeye başladık" ifadelerine yer verdi.

"Ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olabilir"

Covid-19 sonrası halkın korkulu hale gelen zatürrenin hem tedavi edilebilen hem de tedavi edilmezse ölüme kadar giden komplikasyonlara neden olan bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şevket Özkaya, "Herkes zatürre için risk altındadır. Vücudumuza solunum yoluyla giren bakteri ve mikroorganizmaları, onlar bizi hasta etmeden vücudumuzun bağışıklığı ile temizliyoruz. Ama bağışıklık sistemimiz zayıfladığı bir anda bu bakteri ve mikroorganizmalar bizi hasta ediyor. Özellikle grip sonrası durum, zatürre için en zayıf olduğumuz dönemdir" diye konuştu.

"Hastaneye yatan vakalarda ölüm oranı yüzde 12'ye ulaşabiliyor"

Zatürreye yakalanıp ayakta tedavi edilen hastalarda ölüm oranı yüzde 1-5 iken, hastanede tedavi edilen olgularda oran yüzde 12'ye, yoğun bakım desteği gerektiren hastalarda ise yüzde 40'a ulaşabildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özkaya, "Özellikle kronik hastalık olanlar ile yaşlı hastalarımıza grip ve zatürre aşılarını olmalarını öneriyoruz. Vatandaşlarımızın toplu aktivitelere dikkat etmelerini, maske takmaya ve bireysel hijyenlerine özen göstermelerini öneriyoruz" dedi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER