Onur Anıtı'nın ustası Krippel'e Viyana'da anıt mezar!

Onur Anıtı'nın ustası Krippel'e Viyana'da anıt mezar!

Av. Dr. Tufan Akcagöz'ün adete bir dedektif gibi araştırmaları sonucu ortaya çıkardığı büyük sanatçıya vefasızlık sorunu çözüme kavuşturuldu. Samsun'daki dünyaca ünlü Atatürk Anıtı'nın heykeltıraşı Heinrich Krippel'in Viyana'daki mezarı, Avusturya Türk Kültür Cemiyeti tarafından anıt mezar olarak inşa edildi.

Başta dünyaca ünlü Samsun'daki Onur Anıtı olmak üzere, Türkiye'de birçok eseri bulunan büyük usta Heykeltıraş Heinrich Krippel'in adına ve şanına yakışır bir mezarının bulunmadığını ortaya çıkaran CHP Samsun Eski İl Başkanı Av. Dr. Tufan Akcagöz'ün çabaları sonuç verdi. Usta sanatçının mezarı şanına yakışır bir şekilde anıt mezar olarak yeniden düzenlendi.

Onur Anıtı'nın ustası Krippel'e Viyana'da anıt mezar!

Yaklaşık bir yıl önce Viyana'ya gerçekleştirdiği seyahat sırasında Samsun'daki Onur Anıtı'nın sanatçısı Heinrcih Krippel'i de ziyaret etmeyi programına koyunca, büyük bir vefasızlığı ortaya çıkaran CHP Samsun Eski İl Başkanı Av. Dr. Tufan Akacagöz, ziyareti gerçekleştirdiği Ober Sank Veit Mezarlığı'nda büyük ustaya ait bir mezarın olmadığını tespit etti. Tufan Akcagöz ziyareti gerçekleştirdiği mezarlıktaki vefasızlığı çektiği videolarla bütün Türkiye'ye duyurdu. Tufan Akcagöz'ün açıklamalarına duyarsız kalmayan Samsunsonhaber konuyu haberleştirmiş ve konunun kamuoyu tarafından duyurulmasını sağlamıştı. Yapılan haberler sonrasında ise Avusturya Türk Kültür Cemiyeti devreye girerek Heinrich Krippel'in mezarını yaptıracaklarını duyurmuştu.

Cumhuriyetin 100. Yılında Tören düzenlendi

Bu gelişmelerin ardından, Krippel'in mezarını şanına yakışır bir şekilde inşa etme çalışmalarını başlatan Avusturya Türk Kültür Cemiyeti, Krippel'in mezarının olmadığını tespit eden CHP Samsun Eski İl Başkanı Av. Dr. Tufan Akcagöz'ü de Viyana'ya davet ederek anıt mezar için Cumhuriyet'in 100. yılında tören düzenledi.

Onur Anıtı'nın ustası Krippel'e Viyana'da anıt mezar!

Avusturya Türk Kültür Cemiyeti Başkanı Birol Kılıç, anıt mezar ile ilgili yaptığı açıklamada, "Atatürk'ün ünlü Onur Anıtı'ın heykeltıraşı Heinrich Krippel'in Viyana'daki Ober Seit Veit'de bulunan mezar yeri 2015 yılında satılmış ve ardından yıkılarak yok olma sürecine girmiş. Burada mezar parasını yatırmayanlara böyle bir uygulama söz konusu. Ünlü sanatçının bir yakını kalmadığından durumun bu şekilde bir sürece girmiş olduğunu öğrendik. 2015 yılına kadar yani 80 yıl mezar parası akrabaları tarafından ödenmiş. Onun mezar yerinde şimdi 2015 yılından bu yana başka bir insan yatıyor.  Normalde böyle bir sanatçının mezar yerine onur anıtı olarak Viyana Belediyesi'nin sahip çıkması gerekiyordu. Kimse belediyeye böyle bir konu için başvuruda bulunmamış. Bunun üzerin biz de bir yıl içerisinde büyük bir özenle ve sevgiyle, hiçbir masraftan kaçınmadan bir sivil toplum inisiyatifi ruhu ile yeniden bir anıt mezar olarak düzenleme yaptık" ifadelerine yer verdi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER