Türk edebiyatının çınarları Düzce Üniversitesi'nde

Türk edebiyatının çınarları Düzce Üniversitesi'nde

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet'in 100. Yılında Türk Edebiyatının Çınarları adlı panel gerçekleştirildi.


Cumhuriyet Konferans Salonu'ndaki programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, 3 değerli konuğu ağırladıklarını ifade ederek edebiyatı, hissetmeyi en iyi yöneten kavram şeklinde tanımladı. Türk edebiyatının kadim bir kültürü olduğunu vurgulayan Rektör Sözbir, panelin hayırlı olmasını temenni etti.
Açılış konuşmalarının sonrasında programın panel bölümüne geçildi. Panelin yönetimini üstlenen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç; müstesna bir gün yaşadıklarını belirterek, 3 büyük bilim insanının yazdıkları bilimsel makale ve kitaplarla Türk edebiyatına büyük katkı sunduklarına işaret etti.
Programın ilk konuşmacısı 24. ve 25. Dönem Sakarya Milletvekili/Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İsen Cumhuriyet Devri Edebi Birikimi başlıklı konuşmasında, Türk edebiyatının dünya edebiyatındaki yeriyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkçe'nin edebi bir dil olarak teşekkülünden söz eden Mustafa İsen, Türkçe'nin tarihi derinlik ve coğrafi genişlik bakımından dikkate değer bir dil olduğunun altını çizdi.
Programın diğer konuşmacısı emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gönül Tekin Cumhuriyet'i meydana getiren deha, irade ve fedakarlık başlıklı sunumunda, Cumhuriyet'i kurabilmek ve tam bağımsız bir ülke olabilmek için Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde milletimizin göstermiş olduğu fedakarlıklardan bahsetti. İstiklal Savaşı hatıralarından da söz eden Gönül Tekin, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı dönemle ilgili bilgiler paylaştı.
Panelin son konuşmacısı olan emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Kut ise öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır başlıklı sunumunda, yaşam hikayesini ve eğitim hayatını edebi ve etkileyici bir dille anlattı. Cumhuriyet'in kadınlara kazandırdığı haklardan örnekler veren Günay Kut, kendilerini yetiştiren Cumhuriyet öğretmenlerinin özelliklerini detaylı olarak anlattı.
Programın sonunda Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından davetli konuşmacılara hediyeleri ve belgeleri takdim edildi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER