Sağlık Bilimleri Üniversitesinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme' etkinliği düzenlendi

Sağlık Bilimleri Üniversitesinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme' etkinliği düzenlendi

Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi'nde kansere farkındalık çalışmaları çerçevesinde 'Meme Kanseri Bilinçlendirme' etkinliği düzenlendi.


'1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı' çerçevesinde Ankara Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cevdet Erdöl Konferans Salonunda 'Meme Kanseri Bilinçlendirme' etkinliği düzenledi. Etkinlikte meme kanserine dair erken tanı ve tedavi yöntemlerinden de bahsedildi.
'Türkiye'de Avrupa ve Amerika'ya göre daha genç yaşta ortaya çıkıyor'
Kadınlarda erkenden meme kanseri tanısı koyabilmenin önemini vurgulayan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, burada yaptığı konuşmada, 'Dünyada da ülkemizde de her 8 kadından 1'inde karşımıza çıkıyor. Türkiye'de Avrupa ve Amerika'ya göre daha genç yaşta ortaya çıkıyor. Onun için bizim daha dikkatli ve daha detaylı irdelememiz gerekiyor. 8 kadından 1'inde gördüğümüz kanser lenfatik yayılıyor. Erken tanı için 3 temel faktör var. Kendi kendini muayene, doktor muayenesi bir de görüntüleme yöntemi özellikle mamografi' ifadelerini kullandı.
'En önemli risk faktörü kadın cinsiyeti'
Meme kanserinde risk faktörlerini de bilmek gerektiğini dile getiren Gülçelik, 'En önemli risk faktörü kadın cinsiyeti. Erkeklerde de görülüyor ama kadınlarda yüzde 130 kat daha fazla karşımıza çıktığını biliyoruz. Erkeklerde de yüz 1'in altında karşımıza çıkan bir kanser. Genellikle meme kanserinin sadece yüzde 2'si 30 yaşın altında görülüyor, yüzde 70'ten fazlası 50 yaş üzerinde görülüyor, yüzde 20 ile 30 arasında da 40 ve 50 yaş arası çıkıyor' diye konuştu.
'40 yaşından itibaren düzenli görüntüleme yapmamız gerekiyor'
Meme Kanserini arttıran etmenlere de değinen Gülçelik, 'Erken adet görmek, geç adetten kesilmek, doğum yapmamak, 30 yaşından sonra ilk doğumu yapmak, obezite, emzirmeme, radyasyon, aile hikayesi, yağlı beslenme bizim için oldukça önemli risk faktörleri. Meme kanseri riskini azaltmak için, kilo almayacağız, sağlıklı besleneceğiz, düzenli egzersizler yapacağız. Bu tablo bizim ülkemiz için oldukça önemli. Bütün dünyada meme kanseri görülme yaşı 61 iken ülkemizde ortalama görülme yaşı 51. 20 yaşından sonra kendi kendimize muayeneye başlayacağız, risk grubumuza göre doktor muayenesine başlayacağız, 40 yaşından itibaren de düzenli görüntüleme yöntemlerini yapmamız gerekiyor' ifadelerine yer verdi.
Etkinliğe, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Kemalettin Aydın, Gülhane Tıp fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik katılım sağladı. Etkinliğin ardından Aydın ve Gülçelik öğrencilerle fotoğraf çekindi.

EN ÇOK OKUNAN HABERLER