Alaçam'da Ahilik Haftası kutlandı

Alaçam'da Ahilik Haftası kutlandı

Samsun Alaçam Şehit Erdal Bolat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası iş birliği ile Ahilik Haftası etkinliği düzenlendi.


Şehit Erdal Bolat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Ahilik duası yapıldı. Lisenin müdür yardımcısı Eyüp Güler tarafından yapılan açılış konuşmasında Ahiliğin, üretim ve alışverişi bir kâr sağlama faaliyetinden öte bir maneviyat imtihanı olduğunu söyledi.
Esnaf Odası Başkanı Vedat Özyılmaz konuşmasında, 'İlçemizde yaklaşık 850 esnaf ve sanatkar bulunmaktadır. Bunlardan 300'e yakın sanatkar esnafımız yanlarında çalışan kalfa ve çıraklarla beraber 600 kişilik bir sanatkar grubu faaliyet göstermektedir. Daha önceki yıllarda seçmiş olduğumuz ahi ustalarımız kervanına bu yıl da değişik meslek dallarında halen mesleklerini devam ettiren 2 ustamızı ve en genç 1 ustamızı dahil ettik' dedi.
İlçe Kaymakamı Fatih Kayabaşı konuşmasında, 'Ahilik kardeşlikten gelen, ticarette usta-çırak ilişkisini esas alan, ancak tasavvufi bir yönü olan, esnafın ahlaklısını tarif eden bir gelenektir' ifadelerini kullandı.
Esnaflardan Mehmet Aydoğdu bakırcı, Nihat Yaman demirci ve en genç olarak da Gökhan Acar'a Ahilik unvanı verildi. Bu yılın ahilerin geçmişi ile ilgili biyografilerinin okunması, şet kuşatması ve plaket töreni sonunda katılımcılara Ahilik pilavı dağıtıldı.
Programa Belediye Başkanı İlyas Acar, İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Aktaş, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yaşar Görmez, Samsun Ticaret İl Müdürü Kürşat Turpçu, siyasi parti temsilcileri, esnaflar ve vatandaşlar katıldı.