Samsun'un zombi trenleri

Samsun'un zombi trenleri

Samulaş tarafından işletilen Samsun Hafif Raylı Sistemde yedek parça temininde yaşanan sorunlar nedeniyle birçok trenin işletilemediği ve bu nedenle yolcuların sıkışık trenlerde seyahat etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Arızalı trenlerin faal hale getirilmek yerine sağlam parçalarının sökülüp yedek parça olarak diğer trenlere takılarak ihtiyacın giderilmeye çalışıldığı iddia ediliyor.

Son olarak 9 Haziran 2023 tarihinde meydana gelen tramvay kazasında hasar alan trenlerin de onarılmak yerine yedek parça için sökülerek adeta birer zombiye dönüştüğü, bu sebeple faal tramvay sayısının giderek azaldığı konuşuluyor.


SAMSUN YUSUF ZİYA YILMAZ'DAN ÖĞRENDİ


AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve Samsun Milletvekili Yusuf Ziya Yılmaz, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında arızalı trenlerin parçalarının diğer trenleri ayakta tutmak için sökülerek kullanıldığını söylemişti.
Bu sayede Samsun halkına hizmet veren trenlerin sayısındaki azalmanın sebebi de öğrenilmiş oldu.


UZMANLAR: "MİLLİ SERVET ÇÖPE DÖNÜŞÜYOR"


Konuyla ilgili olarak danıştığımız sektördeki tedarikçi firma yetkilileri, isimlerinin açıklanmaması kaydıyla Samsun Son Haberin sorularını yanıtladı.
Döviz kurlarındaki yükselmenin yanı sıra yedek parça tedariki konusunda planlama hataları yapıldığına değinen sektör yetkilileri, kaza yapan iki tramvayın onarım maliyetlerinin güncel fiyatlarla en az 160 milyon TL olduğunu ve bunun yanı sıra Samulaş'ın çok uzun zamandır yedek parça alımı yapmadığı için depolarının boşalmış olabileceğini belirtti.
"Bu trenler onarılmak yerine yedek parça olarak kullanılarak Samsun halkı yine mi zarara uğratılıyor?" sorusunu yönelttiğimiz firma yetkilileri şunları söylediler; "Siz aracınızla duran bir araca arkadan çarpsanız. Önünde bir hasar meydana gelse aracınızın parçalarını yedek parça mı olarak satarsınız yoksa tamir mi ettirirsiniz? Belediyenin tam olarak yaptığı budur. Bir trenin ekonomik ömrü 30 yıldır. Yedek parça için sökülen trenler henüz yarı yaşında olan trenler. Bunların tamir edilmeyip bu şekilde sökülmesi milli servetin göz göre göre çöpe atılmasıdır" dediler.


Mevcut trenlerin adeta kadavradan organ söküp hastalara takılması gibi kullanılmasının sadece durumu kurtaracağı, ancak orta vadede maliyetlerin daha da artarak işletmenin büyük zarar göreceğini belirten firma yetkilileri, tramvay işletmeciliğinin bir uzmanlık işi olduğunun altını çizdi.

ÖZEL HABER

EN ÇOK OKUNAN HABERLER