Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

Türkiye ile Suudi Arabistan ticaretine pozitif yansımaları sürüyor

Suudi Arabistan'a ihracatın daha da artırılması için TİM tarafından Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad'a ticaret heyeti düzenlendi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, 'Suudi yetkililerle iki ülke arasında artan ticaret hacmini nasıl daha ileriye taşıyabil


GAİB Koordinatör Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan'a bu yıl sekiz ayda yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla yaklaşık 1,5 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Kileci, Suudi Arabistan pazarında gösterilen bu performansı daha ileri taşımak için tüm imkanları kullandıklarını söyledi.
TİM tarafından Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihleri arasında Riyad'a ticaret heyeti düzenlendi. Gıda, demir-demir dışı metaller, tekstil ve konfeksiyon, kimyevi maddeler ve mobilya sektöründe faaliyet gösteren 43 firmanın temsilcilerinden oluşan heyet, 150 Suudi iş insanı ile 300'den fazla ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi. Heyete başkanlık eden GAİB Koordinatör Başkanı ve TİM Başkanvekili Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan'la ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde uzun zamandır çalışmalar yürütüldüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın ortaya koyduğu iradenin ihracatçılara da ışık tuttuğunu belirten Kileci, 'Temmuz ayında Ticaret Bakanımız Ömer Bolat başkanlığındaki heyet, Suudi Ticaret Bakanı Majid Al Qasabi, Yatırım Bakanı Khalid Al-Falih, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al-Hogail ve Sanayi ve Madencilik Bakanı Bandar Alkhorayef ile görüşmeler gerçekleştirdi. Ayrıca Ticaret Bakanlığımız bu yıl Suudi Arabistan'da düzenlenen 27 uluslararası fuarı destek çerçevesine aldı. Yine Bakanlığımız koordinasyonunda Suudi Arabistan'a dört sektörel ticaret heyeti ve üç özel nitelikli alım heyeti gerçekleştirildi. Bakanlığımız koordinasyonu ve TİM'in bu gayretli çalışmaları sonucunda ülkemizin Suudi Arabistan'a sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre dört kat artışla 1,5 milyar dolara yaklaştı. Bölgemizin ihracatı ise 7 kattan daha fazla artarak 212 Milyon dolara ulaştı. Yakaladığımız bu ivmeyi daha da ileriye taşımak için Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda 11-14 Eylül tarihlerinde Riyad'a bir heyet daha düzenledik. İhracat Genel Müdürümüz Mehmet Ali Kılıçkaya'nın da katıldığı görüşmelerde Suudi yetkililerle iki ülke arasında ticaret hacmini daha ileriye nasıl taşıyabileceğimizi ve potansiyel iş birliklerini ele aldık. Verimli geçen görüşmeler sırasında iki ülkenin iş insanları arasında yeni iş birliklerinin doğduğunu görmek bizi çok mutlu etti' şeklinde konuştu.
Ekim ayında 70 kişilik Suudi alım heyeti İstanbul'a gelecek
Ahmet Fikret Kileci, Suudi Arabistan özelindeki faaliyetlerinin önümüzdeki süreçte de hız kesmeden devam edeceğini vurguladı. Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonu ve TİM'in organizasyonu ile 8-12 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da bir alım heyeti programı düzenleyeceklerini bildiren Kileci, 'Riyad Ticaret Odası üyelerinden oluşan 70 kişilik heyeti misafir edeceğimiz bu etkinliğe tüm ihracatçılarımızı bekliyoruz. Suudi Arabistan ile ticaretimizin gelişmesinde bize ışık tutan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Ticaret Bakanımız Ömer Bolat'a, organizasyonlarda emeği geçen yetkililerle, heyete katılım sağlayan iş insanlarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum' diye konuştu.