FERRERO AVUSTRALYA'DA 1 MİLYON FINDIK AĞACI DİKTİ

FERRERO AVUSTRALYA'DA 1 MİLYON FINDIK AĞACI DİKTİ

Türkiye fındık pazarının en büyük alıcısı konumundaki Ferrero, Avustralya'da Türk fındığına alternatif yeni üretim sahası oluşturdu.

Nutella markasıyla tüm dünyada kakaolu fındık kreması başta olmak üzere fındıklı çikolata ürünleri üreten Ferrero Türkiye'den de yüksek oranda fındık alımı yapıyor.

Üreticiler her yıl TMO'nun açıkladığı alım fiyatının yanında bir de Ferrero'nun alım fiyatını bekliyor. Ferrero'nun 1999 yılında kurduğu şirket çerçevesinde genişleyen yatırımlarla an itibariyle Türkiye'de 6 adedi fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.

Hal böyleyken, Ferrero önceki aylarda Avustralya'da bir yatırıma imza attı. 2018 yılının Kasım ayında başlayan 70 milyon dolarlık proje kapsamında Ferrero tam bir milyon fındık ağacının dikimini tamamlamıştı. Aradan geçen beş yılda ise dikilen bu fındık ağaçları görüntülendi.

Bugün itibariyle başta Türkiye olmak üzere Şili, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri'nden fındık alımı yapan Ferrero'nun yakın zamanda Avustralya'daki kendi fındıklarını toplayacağı konuşuluyor. Proje kapsamında dikilen 1 milyon fındık ağacının yılda 5000 tondan daha fazla fındık vereceği hesaplanırken, bu oran şu anda Avustralya'da üretilen fındığın tam 30 katından fazla.

Hesaplamalara göre Ferrero bu ağaçlardan 2026 yılında fındık almaya başlayacak. Bu durumun Türkiye'deki üreticileri nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor.