Ortaokul ve liselerde 'ortak sınav' dönemi... İlkokullarda artık sınav yok

Ortaokul ve liselerde 'ortak sınav' dönemi... İlkokullarda artık sınav yok

Resmî Gazete'de yayımlanan, 'Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği' yeni eğitim öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala önemli değişikliklere uğradı.

Artık ortaokul ve liselerde yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde 'ortak sınav' usulüyle yapılacak. Okullarda bu ortak sınavlar dışında yapılacak uygulama sınavları hariç değerlendirmeler 'yazılı yoklama' şeklinde olacak. Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerinin performansı, 'sınav' yerine 'süreç odaklı' değerlendirilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Ölçme Değerlendirme Yönetmeliği'nde pek çok değişikliğe gidildi. Alınan kararlara göre; tüm ülkede uygulama birliği sağlamak için yazılı sınavlar belirlenen ortak tarihlerde yapılacak. Bu ortak sınavlar hariç okullardaki tüm yazılı sınavlar, çoktan seçmeli yerine yazılı yoklamayla uygulanacak. Her ilde özel uzmanlık gerektiren ölçme değerlendirme çalışmaları için "Ölçme ve Değerlendirme Merkezi" kurulacak. Öğrencilerin becerilerini ölçmek için iki yılda bir Türkçe dil sınavı yapılacak. İlkokullarda ise artık sınav yok.

ORTAK SINAV TEST, OKUL SINAVI YAZILI OLABİLECEK
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ülke genelinde yapılacak ortak sınavların soruları ve cevap anahtarları 'Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü' tarafından hazırlanacak. Ülke ve il geneli ortak yazılı sınav, farklı soru türlerinden oluşabilecek. Yani çoktan seçmeli test ile açık uçlu sorular hem ayrı ayrı hem de bir arada öğrencilerin karşısına çıkabilecek. Ancak ilk aşamada ülke ve il geneli sınavlar sadece çoktan seçmeli test şeklinde olacak. Ortak sınav dışında okul genelinde uygulanacak sınavlar ise sadece açık uçlu sorulardan yazılı yoklama yöntemiyle uygulanacak.