Samsunlulara uyarı! 'Ev alırken fiyatına ve lüksüne bakanlar canından oluyor'

Samsunlulara uyarı! 'Ev alırken fiyatına ve lüksüne bakanlar canından oluyor'

Samsun'da yaşanan son sel felaketinden sonra özellikle çok sayıda ev heyelan tehdidi altında kaldı.

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, bu konuda vatandaşları uyararak '' Ev alırken fiyatına ve lüksüne bakmak doğru değil. Sonrasında insanlar canından oluyor bunları deprem ve sel afetlerinden sık sık yaşıyoruz. Dikkat etmeniz gereken kriterler var'' dedi.

'EV ALIRKEN ZEMİN ETÜDÜ ÇOK ÖNEMLİ'

İshak Memişoğlu açıklamasında; ''Geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinden çok sayıda yeni bina heyelan nedeniyle diken üstünde kaldı. Vatandaşlar öncelikle ev alırken zeminin doğru etüd edilip edilmediği noktasında bilgi sahibi olmalı, bu çok önemli. Günümüzde yeni imar yönetmeliği gereği yapı denetimi jeolojik etüd raporları hazrlanıyor. Bunlar ruhsat öncesi hazırlanıyor, bunların da zaman zaman çok sağlıklı olmadıklarını duyuyoruz'' şeklinde konuştu.

DERE YATAKLARININ BULUNDUĞU YERLERDEN EV ALMAYIN

İshak Memişoğlu , ''Satın alacakları yapıların kent coğrafyasındaki konumu da cok önemli. Mesela Kürtün Vadisi'nin potansiyel bir sel yatağı olduğu herkes tarafından biliniyor. Bu vadinin imara açılması gündemde ama burayı imara açtığınız zaman sel ve felakete yol açacağı da çok net bir durum. Samsun kentinde özellikle gecmişten tespit edilmiş dere yataklarının imara açıldığını hepimiz biliyoruz. Samsun'da birçok bolgede heyelan alanı da var Atakum ve İlkadım da bunların içerisinde yer alıyor, bunlar gözardı edilmesin'' açıklamasında bulundu.

Samsunlulara uyarı! 'Ev alırken fiyatına ve lüksüne bakanlar canından oluyor'

SİYASİ RANT UĞRUNA VATANDAŞLARIN GELECEĞİ KARARIYOR

Bir takım oyunlarla heyelan alanları bu vasıftan çıkartılıp önlemli alan adı altında imara açıldığını da belirten Memişoğlu; '' Buralardan rant sağlanıyor. Vatandaşların da geleceği kararıyor. Burada en büyük sorumluluk yerel yönetimlere aittir çünkü bunları imara açanlar yerel yönetimler. Siyasi rant için görev başında bulunan belediye yönetimleri bu tür yapı güvenliği konularında taviz verebiliyorlar. Sistemi yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor.Sistem sağlıklı değil, bunu sağlıkla hale getirmek lazım. Sahada uygulanış biçimi sağlıklı değil'' dedi.

SAMSUNSONHABER-KÜBRA ÖKSÜZ