'Jel (duodopa) tedavisi ileri evre Parkinson'da altın standart'

'Jel (duodopa) tedavisi ileri evre Parkinson'da altın standart'

İleri evre Parkinson tedavisi hakkında bilgilendirmede bulunan Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Türkel, 'Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel (Duodopa) tedavisi ile hastalığın olumsuz etkileri büyük oranda düzenlemekte ve ilaç ihtiyacı oldukça azalmaktadır' dedi.

İleri evre Parkinson'un yeterli doz ve sürede ilaç tedavisi alınmasına rağmen, ilacın etkisinin kısa sürdüğü, iyi ve kötü olunan durumların birbirini izlediği, iyilik dönemlerinin kalitesinin az olduğu ve istemsiz hareketlerin olduğu bir hastalık dönemi olduğunu ifade eden VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Kliniği'nden Doç. Dr. Yakup Türkel, bu tablonun hastanın günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğini belirtti.

Tedavi yöntemine hekim karar vermeli

İleri evre Parkinson hastalığında cihaz destekli tedaviler olarak isimlendirilen beyin pili, apomorfin enjeksiyon pompası ve Levodopa/Karbidopa intestinal jel tedavilerinin uygulandığını söyleyen Doç. Dr. Türkel, "Parkinson Hastalığı konusunda deneyimli nöroloji uzmanı tarafından hasta değerlendirilerek, hastanın bu tedavilerden hangisine uygun olduğuna karar verilmektedir" şeklinde konuştu.

İlaç ihtiyacını azaltıyor

Tıp literatüründe "duadopa" olarak da adlandırılan Levodopa/Karbidopa İntestinal Jel yönteminin parkinsonda altın standart olan levodopa'nın emildiği yer olan ince bağırsaktan sürekli infüzyon şeklinde uygulanan bir jel formu olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yakup Türkel, şu bilgileri paylaştı:

"Duodopa ülkemizde son yıllarda uygulanmaya başlayan etkili bir yöntemdir. Duodopa, özel bir pompa vasıtası ile sürekli ve sabit hızda dopamin uyarısı sağlayan, ince bağırsaktan infüzyon şeklinde uygulanan ve levodopa/karbidopa içeren bir jeldir. Hastalara kalıcı perkütan endoskopik gastrojejunostomi sistemi ile bir bağırsak tüpü takılmakta ve tüpün dışarıda kalan ucuna ise duodopa pompası bağlanmaktadır. Bu pompa vasıtası gün boyunca Levadopa/Karbidopa jeli uygulanmaktadır. Böylece hastalığın olumsuz etkileri büyük oranda düzenlemekte ve ilaç ihtiyacı oldukça azalmaktadır. Bu tedavi için kullanılan ilaçlar ve tıbbi malzemeler Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmaktadır."