Samsun Bulvar AVM'de kaçak yapılaşma!

Samsun Bulvar AVM'de kaçak yapılaşma!

Yusuf Demircioğlu, Samsun Mimarlar Odası Eski Başkanı İshak Memişoğlu ve Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz ile birlikte; Eski Avusturya Başkonsolosluğu, daha sonrasında ise TEKEL Başmüdürlüğü olarak hizmet veren Samsun AVM'deki tarihi binanın hemen yanı başında gerçekleştirilen kaçak inşaatı ele aldı.

Kamusal bir alanda bariyer dahi koymanın yasak olduğunu belirten Samsun Mimarlar Odası Eski Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun AVM'deki tarihi binanın yanı başında inşa edilen yapının kültürel mirasımız ve kültürel değerlerimiz açısından büyük bir hata olduğunu söyledi.

İshak Memişoğlu, "Bu öncelikle çok değerli bir kültürel mirastık ki, aynı zamanda bu yapı bütün dünyanın bir kültürel mirasıdır. Burada yanı başında nahoş bir şekilde inşaat yapılan yapı, esasen sanayi devriminin en önemli kültürel yapılarından birisidir. Bu yapılarla birlikte Samsun 1800'lü yıllarda bir dünya kentiydi. Dolayısıyla bu değerlere gözümüz gibi bakmamız gerekiyor. Böylesine değerli bir yapının yanındaki bu inşaatın yapılması çok yanlıştır" dedi.

 

Kerami Gürbüz; "Hukuken böyle bir inşaat mümkün değil!"

Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz ise, burada yer alan yapıların taşınmaz kültürel varlıklar olarak tescillendiklerini ve bu anlamda kentsel sit olanı olarak tanımlandığını belirtti. Gürbüz, hukuken Bulvar AVM'nin bulunduğu alanda böyle bir inşaatın yapılmasının imkansız olduğunu söyledi.

Av. Kerami Gürnbüz, Kültür Varlıklarını Korumu Kurulu'nun, kentsel sit alanı içerisinde gerçekleştirilen inşaat için izin vermeyeceğine dikkati çekerek, "Buradaki bu yapıların her biri tescilli taşınmaz kültür varlıkları oldukları için, her birinin ayrı ayrı korunması gerekiyor" diye konuştu.