Çevre bilinci için atılacak ilk adım: İzmarit atmak yasaklanmalı!

Çevre bilinci için atılacak ilk adım: İzmarit atmak yasaklanmalı!

Sigara izmaritinin en yaygın zararlı atık olduğunu belirten TEMA Vakfı Atakum İlçe Temsilcisi Habib Alan, çevre bilincinin oluşması için bir yerlerden başlanması gerektiği, bunun için de ilk adımın sigara izmaritlerinin yere atılmasına yönelik getirilecek cezai müeyyideler olduğunu söyledi.

Sigara izmaritlerinin çevreye en fazla zarar veren insan yapımı ürün olduğuna dikkati çeken TEMA Vakfı Atakum İlçe Temsilcisi Habib Alan, sigara izmaritini yere atmak sosyal açıdan kabul edilebilir bir kirletme türü olarak göründüğünü ancak, bunun çok yanlış olduğunu dile getirerek, filtrelerin kaybolmadığına dair farkındalığın artırılması ve izmaritin yere atılmasının yasaklanması gerektiğini açıkladı.

Türkiye'de çevre bilincinin oluşmasının son derece yavaş geliştiğine dikkati çeken TEMA Vakfı Atakum İlçe Temsilcisi Habib Alan, yapılan araştırmalar ve elde edilen sonuçlara göre, çevreye en fazla zararı veren insan yapımı ürün olarak izmaritin yere atılması çok tehlikeli çevre sorunlarına neden olduğunu ve özellikle de bu zararlı atığın rahatlıkla sağa-sola atılabildiği düşüncesinin, çevre bilincinin oluşmasının önündeki en büyük engel olduğunu belirtti.  

Dünya'da birçok Avrupa kentinde sigara izmaritinin bu nedenlerden dolayı çevreye atılmasının yasaklandığını hatırlatan TEMA Vakfı Atakum İlçe Temsilcisi Habib Alan, tek kullanımlık plastik atık olduğunu dile getirdiği izmaritin doğada, 100 yılda bozulduğunu kaydetti.

Son derece zararlı!

Her yıl 1 milyon kuşun yere atılan izmariti yuttuğu için öldüğünü ve Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarının yaklaşık yarısının sigara izmariti kaynaklı olduğunu işaret eden Habib Alan, "Sigara filtrelerinde bulunan selüloz asetat ve plastik maddeler parçalanmadıkları için doğada uzun süre kalıyor. Bu kadar tehlikeli bir cismin zararları bu kadar net bir şekilde bilinmesine rağmen rahatlıkla çevreye atılması ve bunun çok yaygın bir davranış olması son derece üzücüdür. Bu olumsuz davranış, aynı zamanda çevrenin kirletilebildiğine de göstermesi bakımından ele alınması gereken bir davranıştır" dedi.

Çevre bilincinin gelişmesine engel olacak birçok davranış biçimi olduğunu, bunlardan en önemlisinin den sokakta, kaldırımda ve her yerde sigara izmaritleri görüntülerinin bunun göstergesi olduğuna dikkati çeken Habib Alan, "Sigara izmaritinin sokakta, bahçede, doğada, her yerde rahatlıkla çevreye atılması çevre bilinci açısından olumsuz bir örnektir. Sigara izmaritleri en yaygın zararlı atıktır. Her yıl doğaya atılan 4,5 trilyon sigara izmariti, çevreye en fazla zararı veren insan yapımı ürün olarak öne çıktı. Bilim insanları, sigara izmaritlerinin, insan yapımı maddeler içinde çevreye en fazla zarar veren atık türü olduğunu ortaya koydu. İngiltere'nin Anglia Ruskin Üniversitesince yapılan araştırma, toprağa ve çimlere atılan sigara izmaritlerinin insan yapımı maddeler içinde çevreyi en fazla kirleten atıklar olduğunu ortaya koydu. Deniz kıyıları ve şehirlerden toplanan çöpün yüzde 30 ila 40'ını, sigara izmaritlerinin oluşturduğu belirlendi. Her yıl doğaya yaklaşık 4,5 trilyon izmaritin atılması büyük bir tehdittir" diye konuştu.

Çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden birisi: SİGARA

Sigara izmaritinin yarattığı çevre kirliliğine dikkati çeken Habib Alan, sigara izmaritinin de plastik atıklar arasında yer aldığına vurgu yaptı. Alan, "Çevre kirliliğinin en büyük nedenlerinden birisi de sigaradır. Hiçbir düşünce emaresi gösterilmeden çevreye atılan sigara parçaları ve izmaritler, kötü bir görüntünün yanı sıra, bitkilere, insan sağlığına, hayvanlar ve yer altı suları için tehdit oluşturmakla kalmayıp, yeni yetişen genç nesle de kötü örnek oluşturuyor ve çevrenin bu şekilde kirletilebileceği yönünde bir algı oluşturuyor" ifadelerini kullandı.

Çevre bilinci için atılacak ilk adım: İzmarit atmak yasaklanmalı!

ÖZEL HABER - SAMSUNSONHABER