Artabel Gölleri'nde 15 Temmuz şehitleri anısına doğa yürüyüşü

Artabel Gölleri'nde 15 Temmuz şehitleri anısına doğa yürüyüşü

Gümüşhane'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle aynı zamanda tarihi sit alanı olan Artabel Gölleri Tabiat Parkına 'Türkiye Yüzyılının Kahramanları anısına' sloganıyla doğa yürüyüşü düzenlendi.


Gümüşhane'nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan ve Türkiye'nin doğal güzellikleri listesine adını yazdıran, kristal berraklığındaki sularıyla ünlü irili ufaklı 22 göle ev sahipliği yapan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde aralarında Afrikalı öğrencilerin de olduğu yaklaşık 100 kişiyi ağırladı.
Tabiatın büyüleyici güzellikleriyle dolu bir yer olmasının yanında Osmanlı-Rus harbi döneminden kalma şehit mezarları, siperler, savaş yolları, karargah yıkıntıları bulunması nedeniyle tarihi sit alanı olarak ilan edilen Artabel Gölleri Tabiat Parkında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Herkes İçin Spor Federasyonu İl Temsilciliği tarafından Türkiye Yüzyılının Kahramanlarını anmak için doğa yürüyüşü düzenlendi.
'Işıkla suyun buluştuğu zirve' ve 'Yüksek zirvelerin cenneti' olarak adlandırılan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, kentin en yüksek zirvesi olan 3 bin 331 metre rakımlı Abdal Musa Zirvesini içerisinde barındıran, kendini insandan sakınan yüksek bir coğrafyada yer alıyor.
Yalçın dorukların çevrelediği buzul gölleri, endemik bitki ve canlıları, eski göç yolları, siperleri, şehitlikleriyle özellikle yaz aylarında ziyaretçilerine büyüleyici güzellikler sunan Artabel Gölleri Tabiat Parkı, zengin flora, fauna ve eşsiz manzarası ile Gümüşhane'nin çatısı olarak nitelendiriliyor.
Gürül gürül akan derelerin, şelaleleri, göllerin oluşturduğu eşsiz güzelliklerin izlenebildiği Artabel Gölleri Tabiat Parkındaki etkinlikte sporcular Gülaçar köyü yaylasından yürüyüşe başladı ve 2 bin 890 metre rakımdaki Adalı Göle ulaştı.
Burada yemek molası verdikten sonra zorlu bir yatay geçişle Osmanlı-Rus harbi sırasında askerlerin boğularak şehit olması nedeniyle adı 'Ahtabur' olan ve zirvelerinde şehitlikler, siperler, karargah yıkıntıları bulunan 2 bin 980 metre rakımdaki göle vardı.
Sıcak havanın etkisiyle burada bazı sporcular buz gibi suda yüzerken bu noktadan sonra inişe geçen sporcular tarihi topçu yolunu takip ederek 2 bin 720 metre rakımdaki Büyük Göle iniş yaptı.
Grupta yer alan imam hatiplerin tüm şehitler ve 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olanlar için Kur'an-ı Kerim okuması ve dua edilmesinin ardından etkinlik başladığı noktaya kadar gerçekleştirilen yürüyüşle son buldu.

7 Afrikalı öğrenci yürüyüşe katıldı
Berrak gölleri ve büyüleyici manzaralarıyla insanları kendine hayran bırakan bir doğa harikası olan Artabel Gölleri Tabiat Parkında etkinlik boyunca irili ufaklı 10 gölü, çok çeşitli çiçekleri ve endemik bitkileri görme fırsatı bulan katılımcılar arasında binlerce kilometre uzaktaki Afrika ülkelerinden Gümüşhane'ye üniversite okumaya gelen 7 öğrenci de yer aldı.
Ekvator Gine'sinden üniversite okumak için Gümüşhane'ye gelen Elena Luisa, gördüğü manzaralar karşısında 'Çok güzel bir manzara, 10 numara' ifadelerini kullanırken Roberto Kaolis ise 'Artabel Gölleri çok güzel bir yer. Çok mutlu olduk. Çok beğendim' dedi.

'Ben hayatımda böyle güzellik görmedim'
Gastronomi ve Mutfak Bölümünün öğrencisi Bangladeşli Medi Abdulrezzak El Niran ise 'Bu etkinliği düzenleyenlere teşekkür ediyoruz. Ekvador, Gine, Bangladeş, Somali gibi ülkelerden gelen 7 kişi katıldık yürüyüşe. Artabel Maşallah çok güzel. 5-6 gölün yanına gittik, gezdik. Ben hayatımda böyle güzellik görmedim' ifadelerini kullandı.

'Yürüdüğümüze ve yorulduğumuza değecek bir yer'
Programa eşiyle katılan ve Artabel'in doğanın cömertliğini gözler önüne seren bir cennet köşesi olduğunu, bugüne kadar gelmediği için pişman olduğunu belirten Esra Salantur Andiç de, 'Çok memnun kaldık, çok güzel bir yer. Keşke daha önce gelseydik diye eşimle birbirimize yol boyunca söylendik. Yürüdüğümüze ve yorulduğumuza değecek bir yer. 15 Temmuz şehitlerimiz için yürüdük. Yürüyüşümüzün bir anlamı olması bizim için daha da mutluluk ve gurur verici oldu' dedi.

'İnşallah en kısa zamanda öğrencilerimi de buraya getireceğim'
Giresun'un Tirebolu ilçesinden gelen matematik öğretmeni Hamza Karabıçak ise, 'Daha önce buraya gelmiştim ama bugün farklı 3 gölü daha keşfettim. İnşallah en kısa zamanda öğrencilerimi de buraya getireceğim. Bu etkinliğin 15 Temmuz için yapılması bizim için çok değerliydi' diye konuştu.

'Türkiye yüzyılının kahramanları olan şehitlerimizi, gazilerimizi bu yürüyüşümüzde birlikte bir kez daha anmış bulunduk'
Etkinliğe katılan Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay da, 'Bugünkü rotamız Artabel Gölleri Tabiat Parkıydı. 100 kişilik grubumuzla 10 kilometrelik bir rotayı gerçekleştirdik. Doğal güzellik olarak muhteşem bir coğrafya. Bununla birlikte bugün 15 Temmuz olması hasebiyle önemli bir gün. Tarihin akışı içerisinde tarihin dönüm noktası diyebileceğimiz zamanlar vardır. Bir gündür ama bir asra bedeldir. İşte 15 Temmuz'da böyle bir gündü. Hain darbe girişimi karşısında Türkiye yüzyılının kahramanları olan şehitlerimizi, gazilerimizi bu yürüyüşümüzde birlikte bir kez daha anmış bulunduk. Bundan 100 sene önce de bu coğrafyada yine kahraman askerlerimiz mücadelelerini gerçekleştirdiler. Yani ruh, aynı ruh. O destansı mücadeleyi bir kez daha anmış olduk. 15 Temmuz şehitlerini rahmetle, minnetle, şükranla anarken 15 Temmuz gazilerine de sağlık, sıhhat, afiyet diliyoruz. Türkiye yüzyılının kahramanlarını bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla buradan yad ediyoruz'