Başkan Gülal üreticiye seslendi: 'Sabırlı olun, fındığı emanete vermeyin!'

Başkan Gülal üreticiye seslendi: 'Sabırlı olun, fındığı emanete vermeyin!'

Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, sezona hazırlanan fındıkta yaşanabilecek herhangi bir karmaşaya ve zarara izin vermemek için fındık üreticilerini uyardı! Başkan Gülal, 'Üreticilerimiz fındığı hemen satmasınlar ve emanete vermesinler. TMO alacak, üreticilerimiz kazançlı çıkacak' dedi.

Dünyanın en büyük fındık üreticisi ve ihracatçısı olan Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini, ihracatın ise yüzde 80'ini gerçekleştirmesine rağmen fındık paylaşımcı bir mutluluk kaynağı olamıyor. Fındıkta her yıl yaşanan karmaşa bu yıl da sürecek mi? Konuyu uzmanına sorduk!

Fındık tarımının ülkemizde köklü bir geçmişi var. Osmanlı'dan günümüze (1403 yılından beri) Karadeniz Bölgesi'nde fındık yetiştiriciliği yapılıyor. İlk ihracat Rusya'ya 1773 yılında başlamış daha sonra İngiltere'ye 1855'de, Almanya'ya 1907 yılında ihracat gerçekleştirilmiş. Bugün en büyük pazarımız olan Avrupa kıtasına düzenli ihracatımız ise Cumhuriyet'in kuruluşu ile 1923 yılında başlamış. Durum böyle olmasına rağmen, ülkemizde fındık üretici halinden memnun mu? Her yıl fındık sezonunda yaşanan karmaşa bu yıl da devam edecek mi? Yerli ve milli ürünümüz fındığın yabancı firmalara peşkeş çekildiği yönündeki spekülasyonlar bu yıl da yapılacak mı? Bu yıl beklenen rekolte nedir? İşte bütün bu soruların cevabını uzmanına sorduk.

Başkan Gülal üreticiye seslendi: 'Sabırlı olun, fındığı emanete vermeyin!'

"Hemen satmasınlar, sabırlı olsunlar, emanete vermesinler!"

Özellikle geçen yıl oldukça tartışılan ve gündeme gelen, milli ürünümüz fındığın gayri milli şirketlerin tekeline bırakıldığı yönündeki söylemlere ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Alaattin Gülal, "Fındık üretimi oldukça zahmetli ve güç bir iştir. Fındıktan geçimini sağlayan çok sayıda vatandaşımız her şeyini fındığa bağlamış durumda. Ülkemiz için böylesine önemli bir üretim potansiyeline sahip bir ürün için haliyle alımında ve satımında çeşitli sorunlar yaşanabiliyor. Ancak, bu yıl üreticilerimiz sabırlı olsunlar ve fındığı hemen ellerinden çıkarmasınlar. Bütün fındığı TMO alacak. Sabırlı olurlar ve fındığı emanet vermezlerse sonunda bu işten kazançlı çıkacaklar" diye konuştu.

Başkan Gülal üreticiye seslendi: 'Sabırlı olun, fındığı emanete vermeyin!'

"Piyasayı kimse manipüle edemeyecek!"

Devletin üreticiyi mağdur etmeyeceğine dikkati çeken Alaattin Gülal, her zaman olduğu gibi TMO'nun bu yılda alım yaparak fındık üreticisinin emeğinin karşılığını almalarının sağlanacağını vurguladı. Gülal, "Genelde fındık üretiminin yapıldığı bölgede, dağlık ve eğimi yüksek alanlarında yoğunlaşan fındık tarımı; arazinin erozyondan korunması, çok sayıda çiftçi ailesinin tek geçim kaynağı olması ve tarım ürünleri ihracatında ilk sıralarda yer alması nedeniyle bölge halkı için sosyal, ekonomik ve ekolojik önem arz etmektedir. Kimse merak etmesin devletimiz fındık üreticisinin yanında olacaktır. Hükümetin programı bu yılda aynı şekilde olacak ve fındığı 3 dolardan alacak. Bu durumda çiftçilerimizde psikolojik olarak rahatlayacak, dolayısıyla kimse piyasayı manipüle edemeyecek" şeklinde konuştu.

Verim bu yıl daha iyi olacak!

Karadeniz bölgesindeki fındık üretiminin ve fındığa verilen değerin her geçen yıl arttığını ve çiftçilerin daha bilinçli bir şekilde fındık üretimi yapmaları yönünde önemli adımların atıldığını ifade eden Başkan Gülal, bu yıl beklenen verimin geçen yıla oranla daha yüksek beklediklerini belirtti.

Kredi kısıtlaması fındık sezonunda kalkacak!

Çiftçinin ihtiyacı olan kredilere yönelik de açıklamalarda bulunan Gülal, bugünlerde yaşanan kredi kısıtlamalarının fındık sözünde kalkacağını ve fındıkla ilgili olarak sanayici ve tüccarın kredi kullanabilecekleri duruma geleceklerini de sözlerine ekledi.