Dolar bu yaz 25 TL'yi görmeyecek

Dolar bu yaz 25 TL'yi görmeyecek

Faiz artış kararı piyasaların ateşini söndürürken parasal sıkılaştırma politikası ise kredilere ulaşmayı zorlaştıracak.

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Ekonomi Uzmanı Dr.Salih Özman, piyasaların ateşinin faiz artışı ile birlikte bayram sonrasında söneceğini söyledi.


Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek'in göreve geldiğinde sarf ettiği "Türkiye'nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır" cümlesinin çok önemli olduğuna değinen Özman; " Faiz artışı beklenen bir şeydi. Ancak, ekonomiden anlamadığını düşündüğüm bir çok uzman piyasada yüzde 40 faiz artışını dillendirdiği için bugün yüzde 15'lik faiz artışında dolarda küçük de olsa bir artış yaşandı. Oysa rasyonel piyasada yüzde 15 artış tam da olması gereken ve benim de beklediğim bir artıştı. Dolayısı ile gerçek piyasada dolar bayram sonuna kadar normal haline gelecek ve piyasadaki ateş sönecektir. Bu yaz sezonunu dolar 25 TL olmaksızın tamamlayacağız" dedi.


Parasal sıkılaştırmanın vatandaşa nasıl yansıyacağına da değinen Özman; " Parasal sıkılaştırmanın birkaç yolu var ve ben hükümetin bu yolların hepsini bir arada kullanacağını düşünüyorum. Örneğin parasal sıkılaştırmanın yolu vergi artışıdır. Vergi ile parayı piyasadan çekersin. Piyasada para azalır. Kredilere ulaşmak güçleşir peynir ekmek gibi kredi dağıtılmaz. Piyasada para azalır. Kredi kartı limitleri çok fazla artamaz tüketim düşürülür. Esnaf kredileri çoğu zaman amacının dışında kullanılıyordu esnaf kredileri zorlaştırılacaktır. Bütün bu hamleler sonucunda tüketim düşürülerek, piyasada paranın bollaşmasının önüne geçilerek TL'nin de değeri korunacaktır. Her gün değer kaybeden bir TL yerine daha stabil bir piyasa oluşturulacaktır parasal sıkılaşma ile" şeklinde konuştu.


Özman; doların, Euro ve altının şuanda piyasanın reel olarak değerlediği noktada olduğunu ve daha stabil hareket edeceğinin beklenmesi gerektiğini söyledi. Bayram sonunda daha da dengeli hale gelen para piyasalarında ateşin söneceğini kaydetti.

ÖZEL HABER