Aliyev: 'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir'

Aliyev: 'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında, 'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir' dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığının yeni döneminde KKTC'ye gerçekleştirdiği ilk yurt dışı ziyaretinin ardından Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın seçimlerdeki zaferinden 2 hafta sonra Azerbaycan'a geldiğini belirten Aliyev, 'Aziz kardeşim Azerbaycan'a hoş geldiniz. Seçimlerdeki galibiyetiniz dolayısıyla sizi bir daha tebrik etmek istiyorum. Seçimlerdeki zaferiniz, Türk halkının 20 yılı aşkın süredir izlediği siyaseti ne kadar takdir ettiğini gösteriyor. Kardeş Türkiye sizlerin önderliğinde büyük ve onurlu bir yoldan geçti. Dünya çapında büyük bir güç merkezi haline geldi. Dış ve iç siyasetteki politikanız, Türkiye halkı tarafından büyük beğeni topluyor. Zaferiniz Azerbaycan halkını çok mutlu etti. Eminim ki bu seçimlerden sonra Türkiye-Azerbaycan kardeşlik ilişkilerinde yeni fırsatlar, yeni ufuklar açılacaktır' dedi.

'Şuşa Beyannamesi tarihi bir anlaşmadır'
Şuşa Beyannamesi'nin imzalanmasının ikinci yıl dönümünün 2 gün sonra kutlanacağını belirten Aliyev, 'Elde edilen tüm başarıların temelinde Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri yatmaktadır. Şuşa Beyannamesi tarihi bir anlaşmadır. Bu anlaşma sonucunda Türkiye ve Azerbaycan resmen müttefik oldular. Biz uzun yıllar boyunca müttefik gibi faaliyet gösteriyorduk ancak, Şuşa Beyannamesi bunu resmiyete döktü' diye konuştu.

'Türkiye ve Azerbaycan ortak tutum sergilemeye devam edecektir'
İkinci Karabağ Savaşı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'nin gösterdiği manevi ve siyasi desteğinden dolayı teşekkür eden Aliyev, 'Türkiye ve Azerbaycan dış politika alanında ortak tutum sergilemeye devam edecek. Dış politikaya ilişkin ortak çalışmalarımız bölge için de büyük önem arz ediyor. Bizim yürüttüğümüz siyaset bölge için de çok önem taşıyor. Bölgenin gelişmesi, istikrarı ve güvenliği açısından Türkiye-Azerbaycan birliği faktörü çok önemlidir' diye konuştu.

'Elde edilen tüm başarılar, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkilerine dayanmaktadır'
Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmede gelecek yıllarda yapılacak çalışmalar hakkında geniş kapsamlı fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Aliyev, 'Hem baş başa görüşmede hem de heyetlerin katılımıyla gerçekleştirilen müzakerelerde ortak niyetimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Diğer bir deyişle, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki kardeşlik ilişkileri, elde edilen tüm başarıların temelidir' diye konuştu. Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasında savunma ve savunma sanayi alanında gelecek planları hakkında konuştuklarını da sözlerine ekledi.

'Bundan sonra ortak yürütülen çalışmalar gücümüzü daha da artıracaktır'
İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra Azerbaycan Ordusu'nun Türk modeli temelinde gelişeceğini söylediğini hatırlatan Aliyev, 'Açıkça görüyoruz. Bu desteğiniz için size özel teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Günümüz dünyasında güç faktörü ön plana çıkmaktadır. Ne yazık ki, uluslararası hukuk çalışmıyor. Bunu 30 yıllık işgal döneminde gördük, yapılan görüşmelerden, müzakerelerden bir sonuç çıkmadı. Sonuca götüren gücümüzdü. Dolayısıyla ortak hareket yönünde yapılacak çalışmalar hem bölgede hem dünyada gücümüzü daha da artıracaktır' ifadelerini kullandı.

'Mevcut jeopolitik ortamda Orta Koridor'un önemi artıyor'
Ulaşım konularını ele aldıklarını belirten Aliyev, 'Mevcut jeopolitik koşullarda Orta Koridor'un önemi artıyor. Azerbaycan ve Hazar Denizi'nden geçen kargo hacmi her yıl artıyor ve artmaya devam edecek. Bu nedenle Azerbaycan'daki nakliye ve lojistik yeteneklerimizi genişletiyoruz. Bakü Limanı'nın kapasitesini 75 milyon tona çıkarıyoruz. Demir yolu, tersane ve diğer ulaşım altyapısı en modern düzeye getiriliyor' şeklinde konuştu.

'Zengezur Koridoru'nun açılması kaçınılmazdır'
Zengezur Koridoru'nun açılması konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Aliyev, 'Ne kadar erken olursa o kadar iyi olur. Zengezur Koridoru'nun açılması kaçınılmazdır. Her halükarda bu yöndeki çabalarımızı artıracağız. Bu koridorun açılması tüm ülkeler için yeni fırsatlar oluşturacak ve bölgedeki iş birliği konularını olumlu yönde etkileyecektir' dedi.

'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir'
Eğitim alanında da fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Aliyev, 'Türkiye-Azerbaycan Üniversitesi kurulmasına yönelik müzakerelerde son aşamaya gelinmiştir. Yakın gelecekte, bu meselenin de çözüleceğini ve kardeşlik ilişkilerimize bir katkı daha sağlanacağını ümit ediyoruz' dedi.