Vali Dağlı'dan Alaçam Mübadele Müzesi Müjdesi

Vali Dağlı'dan Alaçam Mübadele Müzesi Müjdesi

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, bir süredir kapalı olan Alaçam Mübadele Müzesinin yeniden hizmete açılacağı müjdesini verdi. Dağlı'nın açıklamaları Mübadil Camiasında sevinçle karşılanırken Samsun Mübadele Derneği teşekkür mesajı yayınladı.

Uzun bir süredir kapalı olan ve Türkiye'nin ilk mübadele müzesi olarak kayıtlara geçen Alaçam Mübadele Müzesi'yle ilgili oluşan hassasiyet bir süredir dile getiriliyordu.

Konuya ilişkin CHP Balkan Masası tarafından Büyükşehir Belediye Meclisine sunulan soru önergesinde Başkan Mustafa Demir, müzedeki tadilatın sürdüğünü ancak müzenin masrafları nedeniyle sorun yaşadıklarını dile getirmişti.

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Kızılırmak Gazetesine verdiği özel demeçte "Türkiye'nin ilk mübadele müzesi olan Alaçam Mübadele Müzesi'nde, Koruma Kurulu'nun tespitleri dahilinde yapılan tadilat çalışmalarının ardından müzenin tekrar ziyarete açılacağını" kaydetti. 

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Ömer İdris Akdin ise, Kültür Bakanlığına bağlı Koruma Kurulu onay verdikten sonra Büyükşehir Belediyesi olarak tadilatı yürütecekleri söyledi.

Vali Dağlı'dan Alaçam Mübadele Müzesi Müjdesi

Akdin, "Sonrasında müze tekrar ziyarete açılacak. Şu an için tadilat edilmesi gereken yerler var. Biz tespit ettik. Oradaki tarihi binaya özgü bir çalışma yapıldığı için biraz uzun sürüyor. Binanın doğal malzemesine uygun malzemelerle tadilat yapılıyor" açıklamasını yaptı.

Gelişmeler üzerine Müzenin kurucusu Samsun Mübadele Derneği de resmi sosyal medya hesaplarından bir teşekkür mesajı yayınladı. Dernekten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mükemmel bir sivil toplum - devlet iş birliği örneği olarak derneğimizin Samsun Valiliği ile ortaklaşa kurduğu Alaçam Mübadele Müzesi uzunca bir süredir kapalı tutuluyordu. Türkiye'nin Kültür Bakanlığı Envanterine kayıtlı ilk Mübadele Müzesi olma özelliğini taşıyan bu kültür yuvasının kapatılacağına dair bir takım iddialar üzerine yetkili kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerimiz sürmekteydi.

Mübadelenin 100. yıl dönümünde böylesi büyük sembolik önemi bulunan bir müzenin kapalı tutulmasının camiamızda yarattığı rahatsızlık ve üzüntü yetkililere iletilmiş, konunun siyasallaşmaması için de gerekli titizlik gösterilmiştir.

Son olarak Samsun Valimiz sayın Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Müzede süren tadilatın sona ermesinden sonra tekrar açılacağının müjdesini verdi.

Bunu gönülden bağlı olduğumuz Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında ve Mübadelenin 100. Yıldönümünde Devletimizin hemşeri camiamıza verdiği bir teminat olarak görüyoruz.

Bu süreçte katkısı bulunan Sayın Valimiz Zülkif Dağlı'ya, Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir'e, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire başkanı Sayın Ömer İdris Akdin'e, Balkan Masası Samsun Sorumlusu Sayın Hasan İpek'e teşekkür ediyoruz.

Sürecin takipçisi olacağımızı ve müzenin yaşatılması konusunda kamu kurum ve kuruluşlarıyla yakın iş birliğini siyaset üstü bir anlayışla sürdüreceğimizi bu vesileyle ifade ediyoruz."