Sağlıklı Yaşam İçin Kişisel Bakım İhmal Edilmemeli

 Sağlıklı Yaşam İçin Kişisel Bakım İhmal Edilmemeli

Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Harika Sönmez, sağlıklı yaşam için hijyen kuralları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Kişisel bakım, temizlik ve hijyenin, sağlıklı kalmak için en önemli koşul olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği'nden Uzm. Dr. Harika Sönmez, ". Kişisel hijyen kişinin kendi sağlığını devam ettirmek ve bozmamak için uyguladığı kişisel bakım işlemleridir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerin sık yıkanması gerekir" dedi.

Sağlığı olumsuz etkileyecek ortamlardan korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan tedbirlerin tamamına hijyen denildiğini dile getiren Uzm. Dr. Sönmez, "Kişisel bakım, temizlik ve hijyen, sağlıklı kalmak için en önemli koşuldur. Kişisel hijyen kişinin kendi sağlığını devam ettirmek ve bozmamak için uyguladığı kişisel bakım işlemleridir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerin sık yıkanması gerekir. Hijyen, vücudumuzdan mikroorganizmaları uzaklaştırır. Böylece temiz ve sağlıklı oluruz. Kişinin rahatlamasını, dinlenmesini sağlar. Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) giderir" diye konuştu.

Hastalıkları önlemenin en etkili yolu el yıkamak

Elleri su ve sabunla yıkamanın mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yolu olduğunu ve hastalıkları önlemeye yardımcı olduğunu hatırlayan Uzm. Dr. Sönmez, "Ellerimizi tuvalete girmeden önce ve sonra, gıdalara el sürmeden önce ve sonra, yemeklerden önce ve sonra, hayvanları sevdikten sonra, kirli ve kirli olması muhtemel eşyaya dokunduktan sonra, oyun oynadıktan sonra, okuldan sonra ve öksürüp hapşırdıktan sonra mutlaka en az 10 saniye yıkamalıyız. Özellikle grip gibi hastalıklarda yanımızda mutlaka mendil taşımalı ve öksürürken ağzımızı kapatmalıyız" şeklinde konuştu.

Saç temizliğine dikkat

Dişlerimizi mutlaka günde 3 kez fırçalamamız gerektiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Sönmez, şu bilgileri paylaştı:

"Fırçanın kılları yıprandığında diş fırçası yenilenmelidir. Diş macunu bezelye boyutunda kullanılmalıdır. Haftada 1 kez el tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Tırnak dipleri çok iyi temizlenmelidir. Herkesin kendine ait tırnak makası olmalıdır. Ayaklar her gün düzenli olarak yıkanmalıdır. Yıkanmazsa; rahatsız edici kokular, mantar hastalığı olabilir. Ayak ve el havlusu ayrı olmalıdır. Deriyi temizlemek, mikropları atmak amacıyla sıcak su ve sabunla banyo yapılmasına deri hijyeni denir. Mümkünse her gün değilse haftada 3 veya en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır. Taramak, fırçalamak, parmak uçları ile masaj yapmak saçları besler ve güzelleştirir. Saç temizliğine dikkat etmezsek bit yerleşebilir. Saç biti insan vücudunun saçlı derisine yerleşir ve çevremizdeki insanlara da bulaşabilir."

Kişisel hijyene önem vermeliyiz

Her bireyin kişisel temizliğine önem vermesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Sönmez, "Okulda giydiğimiz çorapları her gün yıkayıp ayakkabılarımızı silmeyi unutmamalıyız. Okuldan gelince kıyafetlerimizi mutlaka değiştirmeliyiz. Yatmadan önce mutlaka pijamalarımızı giymeliyiz" diyerek sözlerini noktaladı.