Sporculardan '19 Mayıs Maratonu İtibarsızlaştırılıyor' tepkisi

Sporculardan '19 Mayıs Maratonu İtibarsızlaştırılıyor' tepkisi

19 Mayıs Yarı Maratonu'nda koşacak Samsunlu atletler, yarış komitesinin yaptığı toplantıda, Türkiye'nin en eski maratonlarından birisi olan ve geçmişte dünyaca ünlü milli atletlerin yarıştığı Samsun 19 Mayıs Yarı Maratonu'nun giderek itibarsızlaştırıldığını belirttiler.

Türkiye Atletizm Federasyonu 100. Yıl Cumhuriyet Sezonu 2023, 19 Mayıs Yarı Maratonu yarın koşuluyor. Koşu öncesinde federasyon temsilcilerinin yarışta koşacak sporcularla rutin olarak gerçekleştirdiği toplantıya Samsunlu sporcular damga vurdu.

Atatürk'ü Anma 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın en önemli etkinliklerinden birisi olan ve bu yıl 19 tarihinde değil de başka bir güne alınanan ve önceki yıllarda da iptal edilen 19 Mayıs Yarı Maratunu hakkında söz alan Samsunlu sporcular komiteyi ve yerel yönetimlerin maratona olan yaklaşımını eleştirdi.

Her yıl katılımın düştüğü, özellikle yabancı atlet katılımının neredeyse bitme seviyesine geldiği, yarışta başarı elde eden atletlere verilen ödül miktarının cazip olmadığı ve daha birçok sebepten şikayetçi olan Samsunlu atletler, federasyon temsilcilerinin her yıl rutin olarak gerçekleştirdikleri yarış öncesi toplantıda söz aldılar. Samsunlu sporcular, "19 Mayıs Maratonu Türkiye için anlamı çok özeldir. 19 Mayıs Yarı Maratonu sadece bir sportif faaliyet değildir. Onun anlamı Türkiye'nin kurtuluşunun ve daima bağımsız olacağının simgelerinden birisidir. Ancak son yıllarda bu maratonu katılımlar giderek düşüyor. Cazip olma özelliğini giderek yitirdiği için ve yerel yönetimler tarafından bu duruma sessiz kalındığı için bugün bu özel maraton gidere itibarsızlaştırılıyor" ifadelerin kullandılar.

"Geçmişte ünlü atletleri bu yarışta izledik"

Toplantıda söz alan Samsunlu koşuculardan Dr. İsmet Akçay, "Bu maratonun Samsun ve ülkemiz açısından önemi son derce büyüktür. Biz bu maratonun geçmişte dünyaca ünlü milli atletlerimizin koştuklarını bizzat gördük. Özellikle o denemde insanlar bu maratonu izlemeye gelirlerdi. Çünkü ünlü atletler, İsmail Akçay gibi isimler bu maratonda ter dökmüşlerdir. Bu nedenle bugünkü organizasyonda milli bir değere ve öneme sahipken milli atletlerin, dünyaca ünlü atletlerin katılacak kadar değerli görülmediği ve bugün 40-50 kişinin koştuğu bir yarış yetkilileri bu yönüyle düşündürmelidir" dedi.  

Yarış çip'i dahi yok. Ödüller sporcuları motive etmeli

Önemli yarışlarda kullanılan çip sisteminin dahi organizasyonun kalitesini ortaya koyduğuna dikkati çeken Samsunlu sporcular, "Yarışa katılım sayfası dahi iki hafta önce sistemde katılımcılara açılmıştır. Bu önemli bir dezavantajdır. Şehirde bu yarışın olduğunu bilmeyen binlerce insan var. Samsun şehrinde böylesine önemli bir etkinliğin reklamı yeterince yapılmıyor" ifadelerini sözlerine eklediler.

Sporculardan '19 Mayıs Yarı Maratonu İtibarsızlaştırılıyor' tepkisi

SAMSUNSONHABER -ÖZELHABER