Neden Çekicilere İhtiyaç Duyarız?

Yük taşımak için kullanılmayan, römork, yarı römork ve diğer araçları çekmek için üretilen araçlara çekici denir.

Yük taşımak için kullanılmayan, römork, yarı römork ve diğer araçları çekmek için üretilen araçlara çekici denir. Özellikle trafiğin oldukça yoğun olduğu büyük şehirlerde, ana yollarda sık sık meydana gelen arızalar ve trafik kazalarında araçları çekmek için çekicilere ihtiyaç duyulur. Çekiciler sayesinde yol kapanmış olmaz ve araçlar tamir edilmek üzere tamirhanelere götürülür.

Çekicilerin, diğer bilinen adı ile kurtarıcıların, çekecekleri araçlara göre farklı çeşitleri vardır. Bunlardan birkaçı aşağıdakiler gibi;

Çatallı Çekici: Çatallı çekicinin çalışma prensibi forklift düzeni gibidir. Forkliftlerde kullanılan çatallar yükü alttan kaldırıp çekerek taşır. Tıpkı bu prensipte olduğu gibi çatallı çekicide de, araç altına giren iki büyük çatal sayesinde araç kaldırılır ve çekici kasasına konur.

Tepeden Çekici: Tepeden çekici daha çok trafik polisleri tarafından kullanılan bir kurtarıcı sistemidir. Tepeden çekicinin diğer adı ahtapot çekicidir. Bu çekicilerde vinç tepeden iner ve dörtlü çatalına tekerlekler bağlanır. Araç güvenli bir şekilde çekicinin kasasına yerleştirilir.

Kayar Platform: Trafikte en sık görülen çekici sistemlerinden biridir. Eğer araç yolda kaldıysa ve hareket ettirebilme imkanı varsa araç, çekicide bulunan kayar platforma girer. Eğer aracın hareket etme imkanı yok ise bu sefer devreye vinç girer. Vinç yardımı ile araç, platforma çekilir.

Oto Transfer Çekicisi: Bu çekicilerde hidrolik makaralı bir vinç vardır. Bu vinç yardımı  ile çekilecek olan araç damperli bir platforma yüklenir. Aracın taşınması sırasında damper kaldırılır ve makara gevşetilerek aracın güvenle çekilmesi sağlanır.

DAF çekici, hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için sitesini ziyaret edebilirsiniz.