CHP'li Hasan İpek: 'Alaçam Mübadele Müzesi Neden Kapalı?'

CHP'li Hasan İpek: 'Alaçam Mübadele Müzesi Neden Kapalı?'

CHP'li Hasan İpek, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisine sunduğu soru önergesinde bir süredir kapalı tutulan Alaçam Mübadele Müzesi'ni gündeme getirdi. Başkan Mustafa Demir, tadilatı gerekçe gösterdi.

Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinin 10 Nisan 2023 günlü oturumunda CHP'li Hasan İpek, verdiği soru önergesiyle bir süredir kapalı tutulan Alaçam Mübadele Müzesini gündeme taşıdı.

Aynı zamanda Balkan Masası Samsun sorumlusu olan Hasan İpek, 2023 yılının mübadelenin yüzüncü yıl dönümü olduğuna dikkat çekerek bu önemli yıl dönümünde Türkiye'nin ilk mübadele müzesi olan Alaçam'daki Mübadele Müzesinin neden ziyaretçilere kapatıldığını sordu.

Soru önergesinde müzenin önemine ve tarihi değerine dikkat çeken Hasan İpek, kamuoyunda "Alaçam Mübadele Müzesinin tamamen kapatılarak içindeki eserlerin depolara kaldırılacağı, müze binasının ise yerel bir derneğe kültür evi olarak bırakılacağı" iddialarının konuşulduğunu ifade ederek bu durumun Türkiye'de yaşayan Balkan göçmenlerini ve müzeye eserleri bağışlayan vatandaşları inciteceği uyarısında bulundu.

Hasan İpek'in sorusunu yanıtlayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, müzenin tadilat nedeniyle kapalı tutulduğunu ve kapatılmasının düşünülmediğini söyledi.

Başkan Demir, "Müze işletmenin maliyetleri çok yüksek. Bakanlık burada çok sayıda personel bulundurmamızı istiyor. Bunun ciddi bir maliyeti var. Biz Havza ve Bafra'daki müzeleri ilçe belediyelerine devrettik. Ancak Alaçam Belediyesi bu müzeyi devralmak istemedi. Ziyaretçi sayısı da istenen düzeylerde değil." Ifadelerini kullandı.

Başkan Demir, müzedeki tadilatın ne zaman sona ereceği ve müzenin ne zaman tekrar işletmeye açılacağı konusunda bir ifade kullanmaktan kaçındı.