Emeklilik başvuruları e-Devlet'ten nasıl yapılır?

Emeklilik başvuruları e-Devlet'ten nasıl yapılır?

İlk etapta 2 milyon 250 bin kişinin emekli olmasını sağlayacak düzenlemede, vatandaşlar, başvuru sürecinin başlamasının ardından süre sınırı olmadan ve sosyal güvenlik kurumlarına gitmeden e-Devlet Kapısı üzerinden emeklilik işlemlerini yapabiliyor.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

EYT başvuruları e-Devlet ve SGK üzerinden yapılabilecek. e-Dvelet üzerinden başvuru yapmak için e-Devlet arama çubuğuna EYT yazıldığında doğrudan başvuru ekranına ulaşılabilecek.
EYT ekranına girilince gelir, aylık ödenek talep belgesinin verilmesi belgesi'ne tıklmanız gerekiyor.
Sonrasında ise başvuru sekmesi seçilmeli. Ardından Tahsis talep türü olarak ise 'yaşlılık aylığını" seçin. SSK kapsamında aylık talep edeceklerin '4A', Bağkur kapsamına girenlerin ise '4B' seçeneğini işaretlemesi gerekiyor. Seçim yaptıktan sonra 'başvur' butonu tıklayın.

Maaş ödemesinin yapılacağı bankayı seçtikten sonra açıklama kısmına maaşınızı almak istediğiniz şubeyi yazın.
Diğer iletişim bilgilerini de doldurun.

'Aylık alıyor mu?' sorusunu da "evet" veya "hayır" olarak yanıtlayın.

Son aşamada 'ileri' butonu ardından 'başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.
YT başvurusunu e-Devlet üzerinden yaptığınızda SGK uygulamasına yönlendirecek ve bu suretle de emeklilik başvuru işlemi yapılmış olacak.

EYT İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRGESİ DETAYI

Sosyal Güvenlik Kurumu'nca (SGK) emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi kapsamındaki sigortalıların başvuru sürecine ilişkin, "İşverenler tarafından işten ayrılış bildirgesi verilmeden önce 'emekli olur' yazısı temin edilmek üzere sigortalıların kurumumuza yönlendirildiği tespit edilmiş olup, sigortalıların emekli olabilmeleri için kurumumuzdan bu yazının temin edilmesine gerek bulunmamaktadır" açıklaması yapıldı.

SGK'dan yapılan açıklamada, "Kamuoyunda EYT olarak bilinen vatandaşlarımıza yönelik 1 Mart 2023 tarihli ve 7438 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile '375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' 3 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Düzenleme kapsamında yaşlılık aylığına hak kazanma şartlarını yerine getiren sigortalılarımıza aylık bağlanabilmesi için işverenleri tarafından işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi sonrası kurumumuza 'gelir/aylık/ödenek talep belgesi' ile başvurulması yeterlidir. Buna rağmen, işverenler tarafından işten ayrılış bildirgesi verilmeden önce 'emekli olur' yazısı temin edilmek üzere sigortalıların kurumumuza yönlendirildiği tespit edilmiş olup, sigortalıların emekli olabilmeleri için kurumumuzdan bu yazının temin edilmesine gerek bulunmamaktadır" denildi.