Eski Baro Başkanı Gürbüz; 'Belediye meclis üyesi profillerinde sorun var!'

Eski Baro Başkanı Gürbüz; 'Belediye meclis üyesi profillerinde sorun var!'

Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, ülkemizin geleceğini ve insanların hayatını etkileyen imar planları hakkında belediyelerde bağlı bulunduğu partiden bağımsız, özgürce ve bilimsel gerçekleri savunacak meclis üyelerinin yok denecek kadar az olduğuna dikkati çekti.

Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, 99 depremi ve 6 Şubat depremlerini hatırlatarak, imar planları üzerinden belediyelerdeki meclis üyeleri profillerine dikkati çekti. Gürbüz, ülkemizin kaderini belirleyecek imar planları üzerine söz alacak meclis üyelerinin konuya hakim ve özgür davranacak profile sahip olmaları gerektiğini söyledi.

Gündemin yüzde 85'i imar planları ile ilgili

Belediye Meclisleri'nde görüşülen gündem maddelerinin yaklaşık yüzde 85'e yakınının imar planlarına ilişkin konulardan oluştuğunu belirten Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, imar planlarına ilişkin gündem maddelerinin ise neredeyse üçte ikisinin imar planı değişikliği talebi ve tekliflerine yönelik olduğunu söyledi.

Yok denecek kadar vaz!

İmar planı değişikliği talep edilen planların en az yarısının son birkaç yıl içinde yürürlüğe girdiğine dikkati çeken Eski Baro Başkanı Av. Kerami Gürbüz, "Oysa bir şehrin planlaması en az gelecek 70-80 yıl öngörülerek yapılmalıdır. Belediye Meclislerinde bu planlarla ilgili olarak söz söyleyecek (şehir plancısı, jeolog, harita mühendisi, mimar, hukukçu gibi) yetkinlikte olan ve/veya partisinin politikalarına rağmen duruş sergileyebilen meclis üyesi yok denecek kadar azdır. Çünkü politik partiler, belediye meclisi üyelerini belirlerken -keza milletvekillerini de tercih ederken- partinin yerel ve üst düzey yöneticilerine sorun çıkarmayacak insanları tercih ederler" diye konuştu.

99 ve 6 Şubat depremlerindeki can kayıplarının nedeni bu sistem

Belediye Meclislerinde mevcut üye profili seçiminin sıkıntılı ve tartışmalı olduğunu ifade eden Av. Kerami Gürbüz, "Böyle olunca, dersine çalışan bir kaç muhalif üye haricinde, üyelerin tamamına yakını oy kullanırken belediye başkanının ve onun emrindeki bürokratların yönlendirmesi ile oy kullanmaktadırlar. İşte böyle bir sistem ve anlayış içinde yapılan imar planlamaları üzerine oturtulan yapılaşma sonucunda da maalesef 99' depremi ile 6 Şubat depreminden sonraki felâket görüntüleri ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.