Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hukuka uygun proje sıkıntısı!

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hukuka uygun proje sıkıntısı!

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin hiç gündemden düşmeyen hukuka uygun proje sıkıntısı katlanarak büyüyor!. Samsun'un en gözde mekanlarına yönelik yapılaşma projeleri birer birer hukuk engeline takılan Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Millet Bahçesi planı da aynı kaderi yaşadı.

Yaptığı birçok projesine mahkemeden durdurma kararı verilen Samsun Büyükşehir Belediyesi bir durdurma kararı ile daha yüzleşmek durumunda kaldı. Belediye'nin Millet Bahçesi planına yürütmeyi durdurma kararı verildiği öğrenildi.

Samsun'da gerçekleştirmeye çalıştığı birçok plan ve projesinin hayata geçirilmesi sürecinde mahkeme kararlı iye yüz yüze gelen Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 'Millet Bahçesi' kapsamına soktuğu Canik ve İlkadım ilçeleri sınırlarındaki 176 hektarlık alanla ilgili olarak da, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı verdiği belirtildi. ,

Samsun Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından yapılan açıklamada, 3. İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verilen Millet Bahçesi nazım imar planı ile ilgili olarak, 176 hektarlık alanın imar planı değişikliği ile Millet Bahçesi kapsamına alınmasının, hukuka aykırı bulunduğu ve bu nedenle yürütmeyi durdurma kararı verildiği kaydedildi.

Hukuka ve mevzuata aykırı olduğu gerekçesi ile

Mimarlar Odası Samsun Şubesi'nin konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu sözlere yer verildi: "Canik İlçesi sınırları içindeki Doğu Parkı alanı, İlkadım ilçesi sınırları içerisinde merkezde Fuar Alanı, Ataturk Kültür Merkezi Adnan Kahveci Parkı'nın da içinde bulunduğu Liman dolgu sahası ve Batı Park alanı olarak bilinen üç arı bölgeyi kapsayan alanda toplam planlama alanının yaklaşık 176 hektar olarak belirtildiği, her üç alanda toplam 109,7 ha alanı kapsayacak şekilde, Kıyı kanununu, Kıyı kanununda yer alan Dolgu alanlarına dair kanun maddelerini, Mekansal planlar yönetmeliğinin ilgili yönetmelik maddelerini hiçe sayan Samsun Büyükşehir Belediye Meclisinin 14.01.2022 tarih ve 27 sayılı kararı ile park alanlarının kaldırılarak Millet Bahçesi kullanımı oluşturulmasına ilişkin 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Mimarlar Odası Samsun Şubesi tarafından söz konusu plan değişiklikleri yasalara, yönetmeliklere, şehircilik ve planlama ilkelerine aykırı olduğu, nazım imar planı değişikliği ile kullanım amacının değiştirilmesinin hukuka uygun olmadığı, uygulama imar planı yapma ve değiştirme yetkisinin İlçe Belediyesine ait olduğu, kamu yararının bulunmadığı, işlemin hukuka ve mevzuata aykırı olduğu ile sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesinde açılan Dava 3. İdare Mahkemesi tarafından oy birliği ile Yürütmeyi Durdurma Kararı verildi."