Atakum Belediyesi'nde Hayalet araç soruşturmasında mahkeme süreci başladı

Atakum Belediyesi'nde Hayalet araç soruşturmasında mahkeme süreci başladı

Atakum Belediyesi Bürokratlarına Hayalet Araç Soruşturmasından Yargı süreci başladı

Atakum Belediyesi'nde Hayalet araç soruşturması ile ilgili olarak haklarında kaymakamlıkça soruşturma izni verilen 2 müdür ve 2 memurun yaptığı itiraz Samsun Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildi. Adı geçen bürokratlar için mahkeme süreci başladı.

Atakum Belediyesi'ne Atakum Belediyesi'nin şirketi Atakum Sanat Kültür LTD: ŞTİ. ve daha sonra da Atakum Personel Hizmetleri San. Tic. LTD. ŞTİ tarafından belediyeye araç kiralanmış gibi gösterilmiş ve olmayan araçların olmayan şöförlerine ödeme yapıldığı yapılan soruşturma sonucunda ortaya çıkmıştı.

Bunun üzerine Cumhuriyet Başsavcılığı, Atakum Kaymakamlığı'ndan Atakum Belediyesi'nin yolsuzluğa adı karışan personelleri hakkında soruşturma izni istemiş, Atakum Kaymakamlığı da Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İI Müdürlüğü tarafından hazırlanan ön inceleme raporu sonrasında o araç kiralama ile ve ödemeleri ile ilgili olarak yapılan resmi işlemlerde imzası bulunan Atakum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdür Vekili İ. D., Fen İşleri Müdür Vekili D. U. ve Sözleşmeli Memurlar A. S. ve E. Ö. hakkında Cumhuriyet Savcılığı'nın soruşturma talebi üzerine soruşturma izni vermişti.

Bu izin sonrasında Samsun Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz eden Atakum Belediyesi'nin 2 müdür ve 2 memurunun yaptığı ititazlar Mahkeme tarafından reddedildi.

Samsun Bölge İdare Mahkemesi, Atakum KaymakaMlığı'nın soruşturma izni kararının iptali istemi, ile ilgili olarak açılan ve kararın iptalini istenen davayı reddetti. Böylece Atakum Belediyesi bürokratları için Hayalet Araba yolsuzluğu ile ilgili yargı süreci başladı.
,

NE OLMUŞTU?
Samsun Cumhuriyet Savcılığı'na Atakum Belediyesi'ne adı geçen şirketler tarafından kiralandığı öne sürülen araçlarının bir kısmının belediyeye verilmediği halde kiralanmış gibi gösterildiği, şöförsüz olarak kiralandığı halde şöför verilmediği, ancak varmış gibi gösterildiği, belediye şirketi bünyesinde başka birimlerde çalışan işçilerin şoförmüş gibi gösterilerek Atakum Belediyesi'nden şoförlü araç bedeli tahsil edilerek belediyenin zarara uğratıldığı iddiaları ile ilgili olarak suç duyurusunda bulunulmuştu.

Kamuoyunda dolaşan suç duyurusu dilekçesinde yeralşan hususlara göre, kiralama şirketlerinin CHP'li bir belediye meclis üyesine ait olduğu, kiralanmış gibi gösterilen araçlardan birinin ilgili belediye meclis üyesinin ortağının aracı olduğu ve belediyeye hiç verilmediği iddiası da yeralmıştı. Bu suç duyurusu sonrasında sahtecilik ve dolandırıcılık suçları Bürosu Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı şirket yetkilileri hakkında 2022/8290 Soruşturma No ile soruşturma başlatmış, Savcılık da Atakum Kaymakamlığı'ndan soruşturma izni istemişti.


OLMAYAN ARAÇLARA VE OLMAYAN ŞOFÖRLERE PARA ÖDENMİŞ

Atakum Kaymakamlığı Hukuk İşleri Şefliği'nin 12 Temmuz 2022 tarihli kararında, Atakum Belediyesi Fen İşleri, Destek Hizmetleri ve Makine Ikmal Bakım ve Onarım Müdürlüğünce, 2019-2020-2021 yıllarında yapılan araç kiralama ihaleleriyle kiraladığı ve kiralanmış olarak gösterdiği araçlar ve bu araçlara ait aslında olmayan şoförler nedeniyle bazı kişi ve firmalara haksız kazanç elde edecek şekilde araç kira bedeli ve şoförlük hizmet bedeli ödendiği iddiası üzerine İklim Değişikliği İI Müdürlüğü tarafından hazırlanan 8 belediye personeli ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı'nın talebi ile ön inceleme yapıldığı belirtilmiş, 4 Atakum Belediyesi personeli için Kaymakamlık soruşturma izni vermişti.

SAMSUN ÇEVRE ŞEHİRCLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İLMDÜRÜLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANAN ÖN İNCELEME RAPORUNDA ŞU HUSULAR DA YER ALMIŞTI:
Belediyede konu ile ilgili olarak yapılan incelemede, Atakum Belediye Başkanlığınca, 2019-2020-2021 yılları arasında ihale edilen araç kiralama hizmet alımı ihalelerinde, Atakum Belediyesinin kiraladığı ve kiralanmış olarak gösterdiği araçlar ve bu araçlara ait aslında olmayan şoförler nedeniyle bazı kişi ve firmalara haksız kazanç elde edecek şekilde araç kira bedeli ve şoförlük hizmet bedeli odendiği iddiaları ilgili olarak, Söz konusu ihalelerin tamamında idari, teknik vb. şartnamelerde belirtilmiş olması gereken araçlarda yaş sınırı, motor hacmi vb. özelliklerini gösterir belgelerin, şoförlerin ise yaş sınırı, ehliyet durumu, sabıka kaydı vb. belgelerinin sözleşme yapıldıktan sonra işe başlamadan önce idareye sunularak idarece kurulan komisyon marifetiyle uygun olup olmadığının değerlendirilerek muayene kabullerinin yapılıp tutanağa bağlanmış olması gerektiği, hak edişlerde ise firmanın vermiş olduğu araç araç plaka ve şoför isim listelerine göre ödemelerin yapılmış olduğu, araçların Atakum Belediyesinin farklı birimlerinde çalıştırılıyor olması ve birden fazla hak ediş yapılan işler de göz önünde bulundurulduğunda araç plaka ve şoför isim listelerinin firmanın vermiş olduğu listeler yerine sözleşme sonrası muayene kabul tutanağı ile kabul edilmiş olan araç ve şofor listesi üzerinden hak ediş ödemelerinin yapıldığı alınan bilgi ve belgelerden tespit edildiği belirtildi.

16 ŞOFÖR İSMİ VERİLMİŞ, 18 ARACA 21 ŞÖFÖR ÖDEMESİ YAPILMIŞ
Atakum Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce, 24.02.2020 tarihinde (2020/40543 ihale kayıt no) 4734 Sayılı Kamu Ihale Kanunu'nun 19. Maddesine göre Açık ihale Usulü ile ihale edilen, Fen İşleri Müdürlüğü Araç Kiralama Hizmet Alımı işinde, ihale kapsamında 21 adet araç ve 21 adet şoför kiralama işi olmasına rağmen tüm hak edişlerde 18 adet araç 21 adet şoför üzerinden ödeme yapılmış olduğu, ayrıca 30.06.2020 tarihli 4 nolu hak edişin ücret bordrosunda ve puantaj cetvelinde 16 adet şoför ismi bulunmasına rağmen 21 adet şoför üzerinden yapılmış olduğu düzenlenen hak edişlerde kontrol memuru olarak A. S.'ın ve Amir olarak Fen İşleri Müdür V., D. U. Ö. un imzalarının bulunduğu,

44 ARACA 44 ŞOFÖR ÖDEMESİ YAPILMIŞ, 42 ARACIN PLAKASI BİLDİRİLMİŞ
Atakum Belediyesi Makine Ikmal Bakım ve Onarım Müdürlüğünce, 09.10.2020 tarihinde (2020/52677 ihale kayıt no) 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 21/f bendine göre Pazarlık Usulü ile ihale edilen Belediye Hizmetlerinde Kullanılmak üzere Araç Kiralama Hizmet Alımı Işinde ve Atakum Belediyesi Makine Ikmal Bakım ve Onarım Müdürlüğünce, 17.11.2020 tarihinde (2020/617845 ihale kayıt no) 4734 Sayılı Kamu Ihale Kanunu'nun 21/f bendine göre Pazarlık Usulü ile ihale edilen 2021 Yıl İçin Araç Kiralama Hizmet Alımı Işinde, ihale kapsamında 44 adet araç ve 44 adet şoför kiralama işi olduğu, hak edişte 44 adet araç 44 adet şoför üzerinden Ödeme yapılmış olduğu, ancak firma tarafından plakası bildirilen araç sayısının 42 olduğu, düzenlenen hak edişlerde kontrol memuru olarak E. Ö.'in ve amir olarak Makine Ikmal Bakım ve Onarım Müdür V., I. D. in imzalarının bulunduğu tespit edildiğinden, Atakum Belediyesi Destek Hizmetleri Müdür V. I. D., Fen İşleri Müdür V. D. U. ve Sözleşmeli Memurlar A. S. ve E. Ö. hakkındaki iddiaların sübuta erdiği anlaşıldığından, "Soruşturma İzni Verilmesi"ne, Kararın müştekiye, hakkında on inceleme yapılana ve Cumhuriyet Başsavcılığına tebliğine, karara itiraz edilmesi halinde kararın tebliği tarihinden itibaren 10 (on) günlük yasal süresi içinde itirazların Samsun Bölge Idare Mahkemesine sunulmak üzere Kaymakamlığımıza verilmesine 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanunun 6. Maddesine göre karar verildi 12.08.2022"