Samsun'da 36 okulun deprem güçlendirmesi tamamlandı

Samsun'da 36 okulun deprem güçlendirmesi tamamlandı

Samsun'da deprem güçlendirmesi çalışması başlatılan 117 okuldan 36'sı eğitim öğretime açıldı.

Çalışmalar bu yıl tamamlanacak

Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, Samsun'da deprem güçlendirmesi çalışması başlatılan 117 okuldan 36'sında bütün çalışmaların tamamlandığını ve bu okulların eğiteme öğretime açıldığını belirtti. 10 okulun ihale çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Dr. Murat Ağar, 71 okulda deprem güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini, ihalesi ve yapımı devam eden okulların 2023 yılı sonuna kadar eğitim-öğretime açılmasının planlandığını söyledi.    

"Güvenli ve yeni yeni binalara kavuşuyoruz"

Olası bir deprem durumunda öğrenciler ve yakın çevrede bulunanlar için güvenli bir korunma ve geçici barınma yeri olması bakımından okullarımızın depreme karşı hazırlıklı olmasının önem taşıdığını belirten Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar, "Bu kapsamda, Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren "Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik" esas alınarak yapılan güçlendirme çalışmalarında binaların yapısal ve yapısal olmayan elemanlarının hafif şiddetteki depremlerde herhangi bir hasar görmemesi, orta şiddetteki depremlerde onarılabilir düzeyde kalması, şiddetli depremlerde ise can güvenliğinin sağlanması amacıyla kalıcı yapısal hasar oluşumunun sınırlanması esas alınmaktadır" dedi.

Samsun'da okullardaki deprem güçlendirmesi çalışmaları kapsamında önemli gelişmelerin kaydedildiğini vurgulayan Milli Eğitim Müdürü Ağar, "Okullar için yapılan güçlendirme çalışmalarıyla, yapılan inceleme ve testler sonucunda binanın deprem güvenliğinin hedeflenen performans düzeyine yükseltilmesi için deprem güvenliğini arttırmaya yönelik binanın taşıyıcı sistemine yeni elemanlar eklenmekte, yapının esnekliğini ve kuvvetlere karşı dayanımını arttırıcı önlemler alınmaktadır. Bunun için mantolama ve/veya perde duvar uygulaması gibi çalışmalar yapılmaktadır. Güçlendirme çalışması tamamlandıktan sonra binalarımız yenilenmiş olarak da ortaya çıkıyor. Biz bu güçlendirme çalışmasını yaparken, binayı bütün olarak ele alıp yeniden komple bir yenileme de yapıyoruz. Kapı, pencere, boya gibi. Dolayısıyla çalışmalarda onarımla güçlendirme birleştirilmiş oluyor. Dolayısıyla bu durum ilimiz ve geleceğimiz açısından güzel bir sonuç ortaya çıkarıyor" diye konuştu.