Samsun'da intihar vakaları neden artıyor!

Samsun'da intihar vakaları neden artıyor!

Artan intihar vakalarını Samsunsonhaber için değerlendiren Prof. Dr. Burhanettin Kaya, intihar olayını bireye indirgemenin olağanüstü yanlış bir yaklaşım olduğunu belirterek, içsel huzursuzluk nedenlerinin ortaya çıkardığı intihar olayının önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Giderek artan intihar vakalarının ciddi bir sağlık sorunu olarak ele alınması gerektiğini vurgulayan, Türkiye Psikiyatri Derneği Kurucu Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Kaya, intihar vakalarında hızla düşen yaş oranının çok tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, "İntiharları bireye indirgemek büyük haksızlık olur" dedi.

Genç yaştaki bireyler arasındaki intihar oranlarının giderek artmasının, bir ülke için önlem alınması gereken en acil konulardan birisi olduğunu belirten Haliç Üniversitesi, Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhanettin Kaya, Samsunsonhaber'e yaptığı açıklamada korku, endişe, umutsuzluk, gelecek kaygısı, yoksulluk ve açlık gibi nedenlerden kaynaklanan huzursuzluğun intiharların yaşanmasına neden olduğunu söyledi.

'İntiharı bireye indirgemek büyük haksızlık olur'

İntihar vakalarının veya olaylarının hemen ardından yapılan değerlendirmelerde özellikle resmi açıklamalarda, "Psikolojik sorunları vardı, intihar etti" yaklaşımını şiddetle eleştiren Prof. Dr. Kaya, Dünya Sağlık Örgütü'nün intiharın ekonomik ve sosyal sorunlardan çıktığını ve dünyanın da bunu kabul ettiğine dikkat çekti ve "Biz bizim bunu bireye indirgememiz büyük bir haksızlık olur" dedi. Prof. Dr. Kaya, "İntiharı kişinin içsel, psikolojik durumu değil, toplumsal, ekonomik bağlamda olduğunu söylemeliyiz ki gerçek yüzünü gösterelim" diye konuştu.

"Her vakaya bireysel değil, toplumsal yaklaşılmalı!

İntiharın sebep olduğu psikolojik huzursuzluğun bütün dünya için ortak bir sağlık sorunu olduğuna değinen Prof. Dr. Burhanettin Kaya, ancak bir bireyin psikolojik sorunlarla intihara sürüklendiği düşüncesinin veya bu sonuçla vakanın incelenmesinin son derece yanlış olduğunu vurgulayarak, "Psikolojik sorunları vardı, intihar etti yaklaşımı kesinlikle yanlıştır. Bizim bu tükenmişliği bireye indirgememiz büyük bir haksızlık olur" şeklinde konuştu.

"İntihar, önlenebilir bir halk sağlığı sorudur!"

İntiharın önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Burhanettin Kaya, "toplumcu" ve "önleyici tıp" anlayışıyla intiharların önlenebileceğini kaydetti. Kaya, "İntiharlar önlenebilir bir halk sağlığı sorunudur. Bu yaklaşımla genç işsizlerde ve genç işsiz kadınlarda intiharların önüne geçilebilir. Sosyalleşmenin ana unsuru örgütlenmektir. İnsanların kendini gerçekleştirme süreci umutsuzluğu da ortadan kaldırır. Bu yönüyle kamu otoritelerinin intiharları önlemeye dönük sorumluluğu ve zorunluluğu vardır. Bu anlayışla "toplumcu" ve "önleyici tıp" anlayışıyla intiharlar önlenebilir. Özellikle "sosyal ve ekonomik koşulların düzeltilmesi", "ruhsal hastalıklara erkenden tanı konulması ve tedavi uygulanması", "ruhsal krizleri çözecek koruyucu ruh sağlığı merkezlerini oluşturmak" gibi yöntemlerle intiharları önlemek mümkündür" diye konuştu.

Dinin kültürel olarak intihara karşı koruyucu bir özelliği bulunduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Burhanettin Kaya, dinsel müdahaleyi ana müdahale olarak değerlendirilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.