Bir asırlık barolarda kadın başkan sayısı 12'de kalmamalı

Bir asırlık barolarda kadın başkan sayısı 12'de kalmamalı

Yaşları neredeyse bir asrı bulan ve Cumhuriyet'le eşit olan barolarda kadın başkan sayısı giderek artıyor. Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, 'Türkiye'de kadın baro başkanı sayısı 12'de kalmamalı' dedi.

Son zamanlardaki baro başkanlığı seçimlerinde kadın baro başkanları sayısında Türkiye tarihindeki en yüksek rakama ulaşılmasının sevindirici ancak yeterli olmadığı belirtiliyor. Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, temsilde adaletin önemini vurgulayarak, her yerde eşit temsilin ön plana çıkarılması gerektiğini ve bunun ülkemizin demokrasi anlayışına hizmet edeceğini söyledi. 

Baro başkanlarının 12'si kadın, 71'i erkek

Türkiye'de yaşları Cumhuriyetle eşit birçok olmasına ve asılar geçmiş olmasına rağmen bir tek kadın baro başkanı seçilmemiş baroları bulunduğunu ve bunun eşitlik ilkesi açısından iyi bir izlenim vermediğini belirten Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, ülkemizde sayıları giderek artan kadın baro başkanı sayısının sevindirici ancak yeterli olmadığını söyledi. Samsun Baro Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, "Türkiye genelinde baroların 12'sinin başkanı kadın, 71'inin ise erkektir. İstanbul Barosu'nda 144 yıl sonra ilk kadın baro başkanı seçilen Filiz Saraç'a göre kadın baro başkanları sayısının artması önemli ancak yeterli değil. Biz hukukçular olarak temsilde eşitsizliği bu kadar eleştirirken, hukuk camiasında bunun görülmesi elbette nahoş bir durumdur. Bizim açımızdan elbette 83 barodan 12'sinin kadın başkan olması üzücü ve kabul edilebilecek bir sonuç değildir. Örneğin İstanbul barosu 144 yıllık bir barodur. Sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en kalabalık barolarından birisi olmasına rağmen kurulduğundan bugüne kadar ilk kez bir kadın baro başkanı seçiliyor" dedi.

Samsun'un tarihinde ilk baro başkanı

Samsun barosu tarihinde kendisinin ilk seçilen kadın başkan olduğuna dikkati çeken Başkan Av. Pınar Gürsel Yıldıran, "Cumhuriyetimizle yaşıt olan 99 yıllık bir baroyuz. Baromuz 1923'de kurulmuş bir barodur. Bugüne gelinceye kadar burada da benden önce bir kadın baro başkanı seçilememiştir. Bu nedenle kadın bir baro başkanı olarak, bütün kadınlar adına çok büyük bir onur yaşıyorum. Bizlere bu imkanı sağlayan eşit hak ve özgürlüklere saygılı herkese teşekkür ediyorum. Bu bakımdan bizim önceliğimiz, mesleğimizin onurunu, hak ettiği değeri görmesi ve saygınlığını kaybetmemişidir" diye konuştu.

En çok Karadeniz'de

Türkiye'de sayıları giderek artan kadın baro başkanları sayısının en çok Karadeniz illerinde bir araya geldiğini belirten Samsun Barosu Başkanı Av. Pınar Gürsel Yıldıran, "Son zamanlarda genel kurul süreçlerini tamamlayan birçok baroda kadın arkadaşımızın başarı ile çıkması Türkiye için son derece sevindirici bir sonuçtur. 12 kadın baro başkanımızın çoğu Karadeniz'dedir. Karadeniz'de Artvin, Trabzon, Ordu, Samsun ve Sinop baro başkanlarının kadın olması ise sevindirici bir tesadüftür, onur vericidir" ifadelerini kullandı.