Kestane az! Fiyatı daha da artacak!

Kestane az! Fiyatı daha da artacak!

Kışın sevilen ve vazgeçilmeyen lezzeti kestane, pazar tezgahlarında ve köşe başlarında yerini aldı almasına da, fiyatı cep yakan ve kilosu 200 liradan satılan kavrulmuş kestanenin fiyatlarının önümüzdeki günlerde daha da artacağı belirtiliyor.

Kış aylarının en lezzetli sokak lezzetlerinden birisi olan kestaneyi yemediyseniz hemen yiyin, çünkü üretim düşüklüğü nedeniyle bugün kilosu 200 liradan satılan kestanenin fiyatlarında büyük artış bekleniyor. Üreticinin geçen yıl ortalama 50 liradan sattığı çiğ kestane bu yıl en az ortalama 90 liraya satılıyor. Bu fiyat kalitesine göre pazarda 130 liraya kadar çıkarken, mangalda pişince ise 200 lirayı buluyor.

2022 yılı üretimi düşük

Özellikle son bir yılda her şeyin fiyatında büyük artışların yaşandığı Türkiye'de kestane de bu artışlardan nasibini altı. Kış mevsiminin yavaş yavaş kendisinin hissettirdiği son gün günlerde birkaç haftadır köşe başlarında satımına başlanan ancak kilosu 200 lira olduğu nedeniyle zor satımı gerçekleştirilen kestanenin fiyatlarının daha da artacağı, fiyatlardaki yüksek beklentinin nedeninin ise üretimdeki düşüşe bağlı olduğu belirtildi. Üreticiler tarafından kestane hasadının yaklaşık 1 ay daha süreceği ancak, üretimdeki düşüş nedeniyle fiyatlarda düşüş yaşanmayacağı hatta daha da artacağını ifade ettiler.

Kestane pazara ve şehre indi inmesine de! Fiyatları cep yakıyordu daha da artacak!

Samsun'da pazar tezgahlarındaki ve şehrin ön işlek cadde ve sokaklarında yerini alan kestanenin boyutuna göre belirlenen fiyatında büyük değişiklikler yaşanacağı beklentisi ortaya koyan kestane satıcıları, "Kestanenin boyutuna ve kalitesine göre farklı fiyatları var. Çiğ kestanenin en düşük fiyatı 70 liradan başlıyor. Kavrulmuş kestanenin ise kilosunu 200 liradan satıyoruz" açıklaması yaptılar.

Çok hassas bir bitki

Geçen yıllara göre kestane üretiminde ve rekoltesinden önemli bir fark olduğunu dile getiren kestane satıcıları, "Üretimin hızla azalmasında en önemli nedeni,kestane ağaçlarına zarar veren mürekkep hastalığı ve kestane dal kanseridir. Özellikle küresel iklim değişiklikleri kestaneyi etkiledi. Çünkü kestane çok hassas bir bitki" şeklinde konuştular.  

Özel üretimi de yapılıyor

Kestane popülasyonunda zengin genetik kaynaklarına sahip olan Türkiye'de tat, irilik, renk ve soyulabilirlik yönünden pek çok değişik kestane tipleri bulunuyor.  Bu bakımdan belli bölgelerde yetiştiriciler tarafından iyi nitelikli kestane tipleri seçilmiş ve uygun yörelerde aşılama yapılarak yetiştiricilik de yapılıyor. 

Üretim düşük! Fiyatı daha da artacak!