TRASTUZUMAB DERUXTECAN HER2-POZİTİF MEME KANSERİ VE AKTİF BEYİN METASTAZI

TRASTUZUMAB DERUXTECAN HER2-POZİTİF MEME KANSERİ VE AKTİF BEYİN METASTAZI

TRASTUZUMAB DERUXTECAN (ENHERTU)HER2-POZİTİF MEME KANSERİ VE AKTİF BEYİN METASTAZI OLAN HASTALARDA YÜKSEK YANIT ORANI GÖSTERİYOR

Beyin metastazlı HER-2 pozitif meme kanserli hastalarda trastuzumab-deruxtecan etkinliğini araştıran tek kollu faz II TUXEDO-1 çalışmasının sonuçları 8 Ağustos'ta Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

Son yirmi yılda meme kanserinde; gerek tedavideki gelişmelerin bir sonucu olarak sağkalımların uzaması; gerekse koruyucu tedavi sonrası yinelemelerde hastalığın daha agresif fenotipe bürünmesi nedeniyle beyin metastazları daha sık görülmektedir. Beyin metastazları genellikle cerrahi ve radyoterapi ile tedavi edilmektedir. Eskiden ilaçların kan beyin bariyerini geçmediği düşünülmekteydi. Fakat metastazlı bölgede bariyerde gevşeme olması ve radyoterapi sonrası bariyerin geçirgenliğinin arttığı tesbit edildi.

TUXEDO-1 çalışmasına aktif beyin metastazları olan HER2 pozitif meme kanserli hastaları alındı. (Yeni teşhis edilmiş tedavi edilmemiş beyin metastazları veya önceki lokal tedaviden sonra ilerleyen, trastuzumab ve pertuzumab almış hastalar) Hastalar, her üç haftada bir standart 5,4 mg/kg dozunda intravenöz olarak trastuzumab deruxtecan aldı. Çalışmaya 156 hasta dahil edildi.  Çalışma sonuçlarına göre 2 hastada tam yanıt, 9 hastada kısmı yanıt ve 3 hastada da stabil yanıt sağlandı.  Klinik fayda oranı %86 bulundu. Hastalığın ilerlemesine kadar geçen süre ortalama 14 ay bulundu. Veriler trastuzumab-deruxtecan'ın beyin metastazlarının tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir.

Merkezimizde HER 2 pozitif metastatik meme kanserli hastalarda 1. Basamakta trastuzumab deruxtecan etkinliğini araştıran Destiny Breast-09 çalışması hasta alımına halen devam edilmektedir.