Suriyelilere bedelsiz ilaç veren eczacılar zorda!

Suriyelilere bedelsiz ilaç veren eczacılar zorda!

Suriyeli göçmenlere bedelsiz ilaç veren eczanelerin sorunları hala çözülmedi. Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, göçmen sayısının yoğun olduğu bölgelerde eczanelerin Suriyeli sığınmacılara verdiği ilaçların bedellerinin ödenmesi ile ilgili sorunların devam ettiğini söyledi.

"Bundan sonra böyle yaklaşımı kriz oluşturdu"

Göçmenlerle ilgili pek çok konuda yaşana problemler sağlık sektöründe de sorun oluşturmaya devam ediyor. Türkiye genelinde, Suriyelilere verilen bedelsiz ilaçlar için devletten uzun süre ödeme alamadıkları için sorunlar yaşayan eczaneler çözüm bekliyor. Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Bize, göçmenler artık ülkemize geldi ve burada ikamet ediyorlar. Artık bundan böyle ilaçlarını bu şekilde alacaklar yaklaşımı biçim açımızdan büyük bir kriz oluşturmuştur" dedi.

Suriyeli sığınmacılara verdikleri ilaçların bedellerini çok uzun süre alamayan eczanelerin sürdürebilirlik açısından büyük sorunlarla karşı karşıya olduklarını açıklayan Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Birkaç ay öncesine oranla ödemeler biraz daha erken döneme alındı ancak bu yeterli olmadı. Biz öncelikle Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile bu konuda sabit bir protokol yapmak istiyoruz. Göç İdaresi Başkanlığı ile bu hususta bir ilişki kurulmuş değil" diye konuştu.

Yoğun sorunlar yaşayan iller var

Göçmen sayısının kısmen diğer illere göre az olduğu Samsun'daki eczanelerin bedelsiz verilen ilaçların ödemeleri ile ilgili problemleri birçok ile göre biraz daha az yaşadığını hatırlatan Ferhat Karacan, "Eczanelerimizin yaşadığı bu problem göçmen sayısının yoğunluğuna göre değişebiliyor. Kilis, Adana, Osmaniye, Kahraman Maraş, Mersin ve Hatay gibi daha birçok ilimiz için ciddi sıkıntılar hala devam ediyor.  Örneğin göçmen nüfusu ile Türk nüfusunun eşitlendiği illerimizde durum çok daha vahim. Göçmenler için sürdürülen sağlık planlamasının bu şekilde yönetilmesi biz eczacılar açısından sıkıntılar doğurmaktadır. Daha uygun bir planlama ile devletin öz kaynaklarını daha düzgün koruyabiliriz" şeklinde konuştu.