Baro Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, TBB Eski Başkanı Feyzioğlu'nu eleştirdi!

Baro Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, TBB Eski Başkanı Feyzioğlu'nu eleştirdi!

2014-2020 Dönemi Samsun Barosu Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Lefkoşa'ya Büyükelçi olarak atanan Barolar Birliği Eski Başkanı Metin Feyzioğlu'nu eleştirdi. Gürbüz, 'Metin Feyzioğlu TBB Bakanlığı görevini ve makamını kişisel ikbali için mi kullandı?' diye sordu.

Lefkoşa'ya Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak atanan Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun büyükelçilik görevini, TBB'deki son döneminde avukatları temsil ettiği gibi ifa etmeyeceğini umarız diyen, Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz, Metin Feyzioğlu ve yeni görevi ile ilgili çeşitli eleştirilerde bulundu.

"Gizli hesaplarla bütün camiayı yanıltmış olabilir!"

Samsun Barosu Eski Başkanı Av. Kerami Gürbüz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

-Önceki dönem TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun ceza hukukçusu bir akademisyen ve avukat olarak hiçbir deneyimi olmamasına rağmen Lefkoşa gibi stratejik bir yere Türkiye Cumhuriyeti'nin büyükelçisi olarak atanmasının ne kadar isabetli olduğunu değerlendirmek bu konunun uzmanlarına düşeceğinden bu hususta herhangi bir değerlendirmede bulunmayacağım.

-Başkanlık sistemi olduğu ve koalisyonları ortadan kaldıracağı iddiasıyla yürürlüğe konulan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin destekçisi ve fiili ortağı olan ulusalcı kanadın kontenjanından yapıldığı anlaşılan bu atamanın siyasi boyutunu değerlendirmek de siyasetçilerin işi olduğu için atamanın bu yönüyle ilgili de bir değerlendirme yapmak bize düşmez.

- Ancak, 2014-2020 yılları arasında baro başkanlığı yapmış ve çoklu baro sisteminin yürürlüğe girmesinin önünü açan yasa teklifinin TBMM'ye sunulduğu gün buna tepki için baro başkanlığından istifa etmiş bir avukat olarak önceki dönem TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun Lefkoşa'ya büyükelçi olarak atanması kendisinin mevcut iktidar ve bu iktidarı oluşturan siyasi partiler ve güç odakları ile ilişkilerinin gayet iyi olduğunu da göstermesi bakımından doğrusu binlerce meslektaşımın düşüncelerine de tercüman olacak şu soruları sormamız zorunlu olmuştur:

- Feyzioğlu'nun madem büyükelçi atanacak kadar mevcut iktidar ile ilişkileri çok iyi idi öyleyse TBB Başkanı olduğu dönemde, Haziran 2020'de çoklu baro sistemine tepki için Ankara'ya yürüyen ve Ankara'da polis ablukasına alınan Baro Başkanları'nın önündeki barikatları ilgili yetkililerle irtibata geçerek derhal kaldırttırmak yerine o kaotik ortamın yaklaşık 40 saat sürmesine neden ortak olmuştur? (Abluka öncesi yürüyüşün düzenlenmesi ve bu yürüyüşün hiçbir faydasının olmadığına ilişkin yürüyüşü düzenleyen baro başkanlarına yönelik eleştiri hakkım her zaman saklı ve bakidir.)

- Feyzioğlu'nun madem büyükelçi atanacak kadar mevcut iktidar ile ilişkileri çok iyi idi öyleyse Feyzioğlu, bu samimiyet ve dostluğunu iktidar ve iktidar mensubu siyasi partiler üzerinde kullanarak garabet "çoklu baro" uygulamasını yasalaştıran düzenlemenin TBMM'ye getirilmemesi ya da TBMM'de yasalaşmaması için neden kullanmamıştır?

- Feyzioğlu'nun madem büyükelçi atanacak kadar mevcut iktidar ile ilişkileri çok iyi idi baroların delege sistemini üye sayılarıyla uyumsuz ve âfâki bir şekilde değiştiren Avukatlık Yasası'ndaki düzenleme yasalaşırken neden baroların seçim sistemlerinin barodaki her meslektaşın mümkün olan en demokratik biçimde temsil edileceği bir sisteme evrilmesini sağlamayıp halen özellikle en kalabalık barolarda binlerce meslektaşın oyunu "çöp" yapan sistemin devamına neden göz yummuştur?

- Feyzioğlu'nun madem büyükelçi atanacak kadar mevcut iktidar ile ilişkileri çok iyi idi, öyleyse yasal olarak tüm barolarda 2022 Ekim ayında yapılacak olan seçimli genel kurulların yasaya rağmen İçişleri Bakanı'nın bir genelgesi ile süresiz ertelenmesine etkili biçimde karşı çıkmayıp tüm barolarda seçimli genel kurul sürecinde ve sonrasında kaotik bir ortamın doğmasına neden seyirci olmuştur?

- Tüm bu soruların tabii sonucu olarak sorulabilecek en can alıcı soru ise şudur: Yoksa Feyzioğlu, TBB başkanlığı görevini kişisel ikbali için mi kullanmıştır?

Bu sorulardan sonra, diyeceğimiz şudur ki, Feyzioğlu, büyükelçilik görevini, TBB'deki son döneminde avukatları temsil ettiği gibi ifa etmez, umarız.

SAMSUNSONHABER ? ÖZEL HABER