İlaçların yüzde 23'ünü veremeyen Eczacılar, 16 Ekim'de Mitingde buluşuyor!

İlaçların yüzde 23'ünü veremeyen Eczacılar, 16 Ekim'de Mitingde buluşuyor!

Eczacılar tarafından son günlerde sıkça gündeme getirilen ilaç eksikliği ile ilgili oranlar günden güne artıyor. Buna göre eczacılar halkın talep ettiği ilaçların yüzde 23'ünü kendilerinde bulunmadığı için hastaya veremiyor.

İlaç fiyat kurunda güncelleme yapılmadığı takdirde eczacılar bu oranın ise önümüzdeki aydan başlayarak en az yüzde 30-35'lere tırmanacağı yönünde görüş belirtiyor.

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, Türkiye'de eczacılık sektöründe yaşanan sorunlara bir de ilaç eksikliğinin eklendiğini belirterek, "Bazı antibiyotikler, çocuk şurupları (öksürük, ateş düşürücü, grip, antibiyotikler vs.), onkoloji, tansiyon, mide, depresyon, migren, karaciğer ve safra rahatsızlıkları, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, mantar enfeksiyonları tedavisinde kullanılan, tanı amaçlı göz damlaları, kan, diyabet ilaçları bulunamıyor. Bulunmayan ilaçlar sürekli değişiyor. Üretim maliyetlerindeki artışlar, ilaçta dışa bağımlılık gibi pek çok etken bu sorunun artmasında büyük rol oynuyor" dedi.

16 Ekim'de hak için eylem yapacaklar!

46 bini aşkın eczacının sorunlarına kalıcı çözüm istediğini ve eczacılık mesleğine karşı yapılan haksızlıklara dur demek amacıyla 16 Ekim'de Ankara'da miting düzenleyeceklerini belirten Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, Hastalarımızın en yakın sağlık danışmanı olarak yıllardır kamu yararına hizmet veren biz eczacılar, içinde bulunduğumuz zorlu koşulları ve yaşadığımız hak kayıplarını bütün ayrıntılarıyla duyurduk. Sorunlarımıza çözüm bulunmaması halinde hastalarımızın en yakın sağlık danışmanı olan eczacılarına erişmekte güçlük yaşayacağını, çünkü iki eczaneden birinin kapanma noktasına geldiğini aktardık. Hastalarımızın kaliteli ve güvenilir ilaca erişimindeki tek nokta olan eczanelere erişmemesinin, sağlık sistemimiz açısından da ciddi sorunlara neden olacağını, eczanelerin üstlendiği kilit rolün Covid ? 19 pandemi sürecinde bütün netliğiyle ortaya çıktığını ifade ettik" diye konuştu.

"Görmezden gelindik, yok sayıldık!"

Son dönemlerde sıklıkla yaşanan ve hastaları ciddi şekilde mağdur eden ilaca erişim sorunlarına kalıcı çözümün bulunması gerektiğini ısrarla vurgulamaya çalıştıklarını belirten Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, "Bugün hastalarımıza fiyat farkı çıkarmayan ilaç neredeyse kalmadı ve maalesef bu fiyat farkları her geçen gün katlanarak artıyor. Biz eczacılar hiçbir sorumluluğumuz olmamasına rağmen sahada hasta ve eczacıyı karşı karşıya getiren, ilaç fiyat farklarından kaynaklı sıkıntıları defalarca dile getirdik. Stratejik personel olarak kamuda görev yapan meslektaşlarımızın uğradığı hak kayıplarının kabul edilemez olduğunu ifade ettik.  Ama görmezden gelindik, yok sayıldık. Şimdi halka en yakın sağlık hizmeti sunan eczacılar olarak açık bir şekilde ifade ettiğimiz taleplerimize karşılık bulamadığımız için sesimizi 16 Ekim Pazar günü Ankara'da gerçekleştireceğimiz Büyük Eczacı Mitinginde, gerek kamuda gerek eczanelerinde gerekse ilaç sanayinde görev yapan meslektaşlarımızla Birlik'te yükselteceğiz!" ifadelerini kullandı.

"Bölge Eczacı Odası olarak meslektaşlarımız ve en büyük destekçimiz eczane çalışanlarımızla birlikte katılacağımız mitingde Türkiye'nin dört bir yanından gelecek diğer meslektaşlarımızla birlikte omuz omuza mesleğimiz için ayakta olacağız" diyen Karacan, "Uğradığımız haksızlıklara hep birlikte "Dur" diyeceğiz! Çıktığımız bu yolda bize destek olan, güç veren bütün meslektaşlarımıza ve halkımıza yürekten teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.