Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ete Yapılan Zammı Değerlendirdi

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ete Yapılan Zammı Değerlendirdi

Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, dana ve kuzu karkas alım fiyatlarında kilogram başına yapılan 2 liralık artışın bir önem taşımadığını, et fiyatlarında beklenen makul fiyatlar için öncelikle hayvan üreticisinin giderlerinin düşürülmesinin önem taşıdığını belirterek hayvan üreticisinin var olma mücadelesi verdiğini söyledi.

Besicilerin açıklanan bu artışla beraber dana karkasın kilogramını 96 liradan, kuzu karkasın kilogramını ise 92 liradan satabileceklerine değinen Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Bizim kasaplar olarak vatandaşın istediği veya arzu ettiği fiyatlarda kesim yapabilmemiz için öncelikle yem, saman ve mazot gibi giderler üzerinden indirim yapılmasını arzu ediyoruz" dedi.

Hayvan üretiminin hızla azaldığını ve bunun uzun vadede ülkemiz açısından sakıncalar doğuracağını belirten Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Bu ekonomik şartlarda et alamayan vatandaşımız olabilir ancak, biz içinde bulunduğumuz durumlar göz önüne alındığında, yem fiyatlarını ve ek giderleri düşündüğümüzde et fiyatları gayet normaldir. Çünkü piyasada bir kilo zeytin 100 TL'den satılıyor. Ha keza, süt, peynir ve benzeri ürünlerin fiyatları malum. Et üretimi hızla düştüğü için et fiyatlarının bugünkü dorumu veya fiyatı gayet doğal ve hatta az bile bulunabilir" diye konuştu.

"Hayvan üretimini giderler tehdit ediyor"

Hızla azalan hayvan üretimine engel olmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan destek beklediklerini açıklayan Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, "Mevcut şartlarda etin fiyatı maliyetleri kurtarmıyor. Bizim 11 yıldır Samsun'da bir hayvan mezbahamız yok. Hayvan borsamız yok. Dolayısıyla biz etimizi dışarıda yani, Samsun dışında kestirip Samsun'a getiriyoruz. Bu da maliyetlerimizi artırıyor. Esnafımızın yüzde 80'i bu şekilde çalışıyor. Böylesi bir ortamda vatandaşımız aldığı eti çok iyi test etmeli ve değerlendirmelidir. Biz bu şartlarda karkas eti 105 liradan kesip, 140 liradan aşağıya kıyma satamazken, 98 liraya kıyma sattığını veya aldığını iddia edenler bir kez daha düşünmelidir" diye konuştu.

İşte Yeni Fiyatlar

Dana karkas alım fiyatında kilogram başına yapılan 2 lira artıştan sonra;

Besiciler prim ve desteklerle birlikte dana karkasın kilogramını 96 liradan satabilecek. Et ve Süt Kurumu'nun, maliyetlere göre piyasadaki fiyat oluşmasına katkı ile birlikte, ayrıca kuzu karkas alım fiyatının da 2 lira artmasıyla, kuzu karkasın kilogram alım fiyatı da 90 liradan 92 liraya çıkmış oldu.