Saathane Meydanı'nda balıkçılar da otantik dükkanlara kavuşacak!

Saathane Meydanı'nda balıkçılar da otantik dükkanlara kavuşacak!

Osmanlı dönemine ait mimari eserleri ile öne çıkan Samsun Saathane Meydanı'ndaki regülasyon çalışmaları hızla sürerken, burada uzun yıllardır Samsunun simgesi haline gelmiş balıkçıların bulunduğu dükkanlar da yıkılarak tarihi doku kazandırılmış yeni dükkanlara dönüştürülecek.

Saathane Meydanı'ndaki kentsel dönüşüm etap etap devam ediyor

Mimarisi ve kent dokusuyla, içinde barındırdığı Taşhan, Medrese Cami ve Şifa Hamamı ile kentin kültürel cazibe merkezlerinden birine dönüşen Saathane Meydanı'nda bulunan balıkçı esnafının bulunduğu yüksek katlı binalar da yıkılmaya başlandı.

Osmanlı dönemini yansıtan tarihi dokuyu yeniden canlandırmak ve bunu şehre kazandırarak şehrin kültürel kimliğini zenginleştirmek amacıyla başlatılan regülasyon çalışmalarında sıra Samsun'da balıkçı esnafıyla ünlü sokaktaki binaların yıkılmasına geldi. Burada uzun yıllardır balıkçılık yapan esnafı yerinde göremeyen birçok vatandaş şaşkınlık yaşarken, regülasyon çalışmaları kapsamında yıkılan binaların Saathane Meydanı'nda düzenlemesi gerçekleştirilen diğer binalar gibi tek katlı kültürel tarihi dokuya kavuşturularak tekrar hizmete sokulacağı bildirildi.

Yine aynı yerde hizmet edebilecekler

Samsun Saathane Meydanı ve Büyük Cami etrafında kültürel tarihi dokuya uymayan bütün binaların yıkılarak, oluşturulmaya çalışılan birkaç katlı tarihi motifleri kapsayan yapılara dönüştürülmesi ile ilgili çalışmaların etep etap devam ettiği ve yüzde 90 oranında tamamlandığı belirtiliyor. Buradaki tarihi yapıya uymayan yüksek katlı binaların otantik dükkanlara dönüşmesi ile birlikte balıkçı esnafının tekrardan Samsunlunun aşina olduğu bölgede yer alacağı ifade ediliyor.

Ticari canlılığına yeniden kavuşacak

Saathane Meydanı, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı proje ile yeniden tarihi cazibesine kavuşacak. Mimarisi ve kent dokusuyla, içinde barındırdığı Taşhan, Medrese Cami ve Şifa Hamamı ile kentin cazibe merkezlerinden biri olan Saathane Meydanı, yeni konseptiyle turizme kazandırılacak. 14. yüzyıl İlhanlı dönemi eseri Pazar Cami, 15. yüzyıl Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden Şifa Hamamı ve Taşhan, 1831 yılında inşa ettirilen Süleyman Paşa Medresesi ile Camisi ve 1884'te yaptırılarak Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından onarılan Büyük Camii ve 1884 yılında inşa ettirilen saat kulesi ile bütünleşecek proje, tamamlandığında esnaf ve Samsunlular açısından ticari canlılığına yeniden kavuşacak.