Balıkçılar dertli! 'Mazot fiyatları ve deniz suyu sıcaklığı belimizi büktü'

Balıkçılar dertli! 'Mazot fiyatları ve deniz suyu sıcaklığı belimizi büktü'

1 Eylül ile birlikte denize açılan balıkçılar umduğunu bulamadı. Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, mevsim normallerinin üzerinde seyreden deniz suyu sıcaklığının ve mazot fiyatlarının Karadeniz'de balıkçılığı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Zarar ediyoruz!

Deniz suyu sıcaklığının denizdeki balığın verimini olumsuz yönde etkilediğini belirten Samsun Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Buna rağmen zar zor tuttuğumuz balığı da yüksek mazot fiyatları nedeniyle zararına satıyoruz. Tuttuğumuz balığı mazot fiyatları elimizden alıyor. Deniz suyu sıcaklığı düzelip balığın verimi artsa bile biz bu durumda mazot fiyatları ile baş edebilecek durumda değiliz. Mazot fiyatları balıkçılığı bitme noktasına getirdi. 40 bin lira mazot yakıyoruz, 30 bin liralık balık tutuyoruz" dedi.

Karadeniz'de hamsinin dışında hemen hemen bütün mevsim balıklarının mevcut olduğunu belirten Atıf Malkoç, istavrit ve mezgit avı ile idare ettiklerini ancak umut bağladıkları palamudun deniz suyu sıcaklığından dolayı ince ve az olduğunu belirtti. Malkoç, "Henüz istediğimiz düzeyde bir avcılık söz konusu değil. Havaların soğuması ile birlikte avcılıkta bir hareket olsa bile, mazot fiyatlarındaki mevcut durum ve dünyadaki ekonomik kriz nedeniyle halkımız balık almakta çok zorlanıyor" şeklinde konuştu.