KARDEF'TE NELER OLUYOR?

KARDEF'TE NELER OLUYOR?

Altı ilden 20'nin üzerinde Balkan derneğinin üye olduğu Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu'nda kağıt üzerinde bir genel kurul düzenlendiği ve yönetim kurulunun tüzüğe aykırı biçimde bir dönem daha süresini uzattığına dair iddialar camiayı huzursuz ediyor.

Türkiye'nin büyük Balkan kuruluşları arasında sayılan Samsun merkezli Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonunda 2021 yılı temmuz ayı içerisinde üye derneklerin ve delegelerin bilgisi dışında, kağıt üzerinde yapılmış gibi gösterilen bir genel kurulun İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne beyan edildiği iddia ediliyor.

Dernekler kanunu gereği yapılan olağan iç denetimde ortaya çıktığı söylenen iddialar üzerine Samsun Valiliğine üye dernekler, yönetim kurulu üyeleri, denetim kurulu üyeleri ve delegelerden çok sayıda kişinin dilekçe verdiği belirtiliyor.

Camia içinde huzursuzluğun yükselmesi üzerine Federasyonun kurucu derneklerinden Samsun Mübadele Derneği'nin resmi sosyal medya hesaplarından sıkıntıların daha fazla büyümeden aile içinde çözülmesi çağrısı yapıldı.

Dernek başkanı Kadir Tatar imzalı açıklamada, "Hiçbir hemşerimizin kötü niyet taşımadığına inanıyor, yıpratıcı ve anlamsız mücadelelere son vermek için kişisel hırslardan arınmış, sulh arayan, birleştirici, tecrübeli hemşerilerimizden oluşan bir yönetimle yeni bir başlangıç yapılması gerektiğini düşünüyoruz." denildi.

Konu hakkında telefonla bilgi istediğimiz dernek başkanı Kadir Tatar şöyle konuştu: "Federasyonumuzun dernekler kanunu çerçevesinde olağan iç denetimini görevini yapan heyet tarafından yapılan incelemede, fiilen yapılmayan bir genel kurulun tertiplenmiş gibi beyan edildiğini öğrendik. Ancak böyle bir genel kurul tertiplendiğine dair üye derneklerin haberinin olmadığı gibi denetleme kurulunun ve hatta bazı yönetim kurulu üyelerinin de bilgisi yok. Derneklerden delege listeleri alınmadığı için hazirun listesi nasıl hazırlandı, yönetimin haberi olmadan karar nasıl alındı, denetim raporu olmadan yönetim nasıl ibra edildi gibi konularda belirsizlikler var."

İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğüne verilen dilekçeler hakkında konuşan Tatar, "Bu konuda il sivil toplumla ilişkiler müdürlüğüne çok sayıda dilekçe verildiği için valilik tarafında yürüyen bir süreç de var. Tabii ki Valilik de kanunlar çerçevesinde görevini yapacak. Muhtemelen tespit edilen eksik ve hatalı işler hakkında yasalar çerçevesinde bir işlem yapacaktır. Buna saygı duyuyoruz.  Ancak haliyle, bu sürecin camiaya ve şahıslara zarar vermesinden de endişe ediyoruz." dedi.

Yeni bir başlangıca ihtiyaç olduğunun altını çizen Başkan Kadir Tatar, "Niyet asla bağcıyı dövmek değil. Bağ da bizim, bağcı da... Kimse zarar görmesin. Sebebi ne olursa olsun, belli ki bir hata yapılmış. Ancak hata yaptılar diye suçlamak yerine uzlaşma içinde yeni bir ekibin iş başına gelmesini için fedakarlık göstermelerini istemek lazım. Biz dernek olarak kolaylaştırıcı olmaya hazırız. Camiamızda bir an evvel huzuru, birlik ve beraberliği sağlamak istiyoruz." biçiminde sözlerine devam etti.

Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonunun tüzüğüne göre bir başkan tek dönem için seçilebiliyor ve ikinci dönem sadece başka bir liste çıkmaması halinde mümkün olabiliyor. Kağıt üzerinde yapılan genel kurul ile mevcut yönetimin bu şartı delerek üç yıllık yeni bir dönem kazandıkları iddia edilirken genel kurulün denetleme kurulu raporu olmadan düzenlenmesinin yasalara aykırı olduğuna dikkat çekiliyor.

İddialar hakkında Samsun Valiliği'nin nasıl bir karar vereceği il dernekler müdürlüğünce yapılacak denetim sonrası belli olacak.